Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi kvartal
  • 22.05.2023. 13:30

Raste prodaja poljoprivrednih proizvoda - čega najviše?

Prema podacima Federalnog zavoda za poljoprivredu u prvom kvartalu 2023. godine količinski se najviše prodalo salate, jabuka i gljiva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 112
  • 13
  • 0

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje preduzeća i zemljoradničkih zadruga te otkupa od porodičnih poljoprivrednih proizvođača u prvom tromjesečju 2023. godine iznosi 107.400.455 KM. Riječ je povećanju od 30,8 posto u odnosu na isti period lani, navedeno je u saopćenju Federalnog zavoda za poljoprivredu. 

Preduzeća i zadruge se od vlastite proizvodnje u prvom kvartalu ove godine inkasirali više od 54,4 miliona maraka, a otkup od PPG-ova iznosio je 52,9 miliona KM. U odnosu na prošlu godinu, u oba slučaja je zabilježen rast oko 30 procenata. 

Stočarstvo

Posmatrajući prodaju i otkup prema grupama proizvoda, u proteklom periodu su najviše vrijednosti zabilježene u stočarstvu, ukupno više od 94 miliona maraka: 

  • Perad i jaja 55.973.160 KM
  • Mlijeko 32.538.420 KM
  • Stoka 5.254.510
  • Koža i vuna 310.434 KM

Količinski je najviše otkupljeno i prodato kravljeg mlijeka E klase – 34,5 miliona litara, po prosječnoj otkupnoj cijeni 0,82 KM/l. 

Voće i povrće

Sadnog materijala prodato je za nešto više od dva miliona maraka, dok je vrijednost prodatog povrća u prva tri mjeseca ove godine iznosila 2,97 miliona KM, od čega se količinski najviše prodavala salata i to više od 340 hiljada kilograma, po prosječnoj cijeni od 2,06 KM/kg. Ukupna vrijednost prodatog krompira je oko 191 hiljade maraka, a radi se o 165 hiljada kilograma po prosječnoj cijeni od 1,10 KM/kg. 

Od voća su najbolje išle jabuke kojih je prodato više od 383 hiljade kilograma, a njihova cijena bila ješto više od jedne marke. 

I gljive su u ovom periodu zabilježile značajnu pordaju. Pa ih je tako prodato više od 350 hiljada kilograma, a cijena im je bila oko 5,25 KM/kg. Vrijednost prodate ribe u ovom periodu je oko četiri miliona KM. 

Kompletan izvještaj Federalnog zavoda za statistiku pogledajte u priloženom dokumentu ispod ovog teksta. 
 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja Otkup Poljoprivredni proizvodi Prvi kvartal Rast prodaje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]