Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno gazdinstvo
  • 07.05.2021. 16:10

Raste broj registrovanih gazdinstava, razlog - mogućnost dobijanja podsticaja?

Iz nadležnog ministarstva kažu da je tokom 2020. ukupan broj evidentiranih porodičnih imanja u Registru imao tendenciju blagog rasta.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 118
  • 8
  • 0

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, broj registrovanih poljoprivrenih gazdinstava povećava se svake godine. Pri tom je jedan od glavnih motiva za ovakav trend - mogućnost dobijanja podsticaja.

Samo u 2019. zabilježeno je 40.501 gazdinstava, a od tog broja onih komercijalnih bilo je svega 3.310, nekomercijalnih 36.468, a broj poslovnih subjekata u registrovanim poljoprivrednim imanjima 723, prenose Nezavisne.

Iz nadležnog ministarstva kažu da je tokom prošle godine ukupan broj evidentiranih porodičnih imanja u Registru imao tendenciju blagog rasta, s tim da je glavna povlastica ovih proizvođača mogućnost korištenja novčanih potpora.

"Ministarstvo kreiranjem mjera agrarne politike, putem usvajanja Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja finansijskih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, realizuje agrarni budžet, koji iznosi 75 miliona KM, a koji se već nekoliko godina dodatno uvećava za desetak miliona KM korištenjem sredstava Kompenzacionog fonda ili pojedinih međunarodnih projekata", objašnjavaju u ovoj instituciji.

Subvencije prema intenzitetu proizvodnje ?

Proizvođačima je važna registracija gazdinstva, kao i unos podataka u RPG zato što se kasnije ti podaci koriste prilikom izrade analiza i definisanja određenih mjera agrarne politike.

Ipak, u Savezu poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da se tu nešto ne poklapa jer ima proizvodnji koje su manje zastupljenje, a istovremeno se povećava broj registrovanih gazdinstava.

Izvršen i treći obračun za regresirani dizel, obuhvaćeno novih 2.012 poljoprivrednika

"Dosta je onih koji izdaju zemljište u zakup, a pri tom uzimaju subvencije putem registracije ili kroz gorivo. Sa druge strane, pojedini farmeri registruju se jer se trude biti konkurentni na tržištu i da kroz podsticaje pojeftine svoju proizvodnju", objašnjava Stojan Marinković, predsjednik Saveza, naglašavajući da su naša sela pusta i da je sve češća situacija da ljudi napuštaju poljoprivrednu proizvodnju. 

Prema mišljenju Marinkovića, najbolje bi bilo da sva gazdinstva budu registrovana pa u skladu s intenzitetom proizvodnje, da ostvaruju i određene benefite i subvencije od resornog ministarstva. Takođe, važno je da poljoprivredno tlo ne bude napušteno i da se obrađuje jer je plodna zemlja jedno od malobrojnih bogatstava koje ima naša zemlja.

Više registrovanih gazdinstava zbog regresiranog dizela ?

U Udruženju voćara RS ocjenjuju da je do pomenutog trenda rasta došlo jer poljoprivrednici očekuju da dobiju regresirano gorivo

"Mnogi proizvođači očekuju i da će biti štete zbog jako nepovoljne godine i niskih temperatura, mrazeva i loše prodaje, te da bi zbog toga mogli dobiti pomoć od države", kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik ovog udruženja. Ističe kako se oni ne slažu sa podacima da je veći broj registrovanih gazdinstava u odnosu na prethodne godine jer njihova statistika govori drugačije.

"Uglavnom, ovo trenutno povećanje je zbog očekivanja farmera da će imati pravo na regresirani dizel i pomoć države zbog loše sezone", zaključuje Dojčinović.


Tagovi

Registracija gazdinstva Poljoprivredno gazdinstvo Novčane podrške Ministarstvo poljoprivrede Mjere agrarne politike Stojan Marinković Dragoja Dojčinović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete