Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 20.12.2021. 07:30

Rast potražnje za stajnjakom uslovile veće cijene mineralnih đubriva

Farmeri su u potrazi za jeftinijim đubrivima - od običnog stajnjaka, peko peletiranog do mulja od otpadnih voda.

Foto: Depositphotos/Stocksolutions
  • 193
  • 41
  • 0

Rast cijena mineralnih đubriva i energenata uslovili su veliku potražnju za organskim đubrivima, prevenstveno stajskim. U izvještaju Bloomberga-a ističe se da na tržištu postoji izuzetna potražnja za stajnjakom goveda, svinja, peradi, konja i da su neke farme potpuno prodale zalihe.

Andrew Whitelaw, analitičar za žitarice u Thomas Elder Markets, u Australiji koji u svoje slobodno vrijeme vodi farmu svinja, ističe da je nevjerovatna potražnja za stajskim đubrivom. On kaže da farmeri traže alternativne načine koji bi mogli parirati uobičajenim, na bazi fosfora i azota, a koji su od izuzetne važnosti za povećanje prinosa.

"Trenutno nemamo više ništa. U normalnoj godini dobili bismo nekoliko telefonskih poziva godišnje, a sada nas zovu nekoliko puta u toku sedmice i raspituju se o količinama stajnjaka kojeg imamo", izjavio je. 

Cijene mineralnih, čija se proizvodnja oslanja na prirodni gas i ugalj kao sirovine, porasle su usred nestašice energije i izvoznih ograničenja Rusije i Kine. Sve to predstavlja izazov za poljoprivredne proizvođače u vrijeme kada su troškovi sve veći, a potrebno je spriječiti gubitke prinosa za osnovne proizvode.

Potreba za većim brojem grla stoke?

Sjevernoamerički indeks cijena đubriva Green Markets trenutno ima najvišu vrijednost svih vremena od 1.072,87 USD po toni. U Kini je cijena uree ove godine skočila za više od 200 posto u odnosu na rekordne cijene.

Daniel Anderson, docent na Državnom sveučilištu Iowa i specijalist za gnojivo je izjavio da potražnja za stajnjakom raste globalno: "U Iowi se ono prodaje između 40 i 70 dolara po toni, što je oko 10 dolara više nego prije godinu dana."

On ističe da je stajnjak lokalni proizvod i da se transportuje najviše na udaljenost od 80km. Ova nestašica će za sobom povući i potrebu povećanja broja stoke na lokalnim područjima.

Generalni direktor firme za organska đubriva u australskoj državi Queensland, Brian Mclean, je rekao da je porasla prodaja komposta od peradarskog đubriva: "U samo posljednjih nekoliko mjeseci prodali smo oko 15.000 tona robe, u usporedbi s oko 2.000 tona u isto vrijeme prošle godine."

U Ujedinjenom Kraljevstvu osim velike potražnje za kompostom i životinjskim stajnjakom vlada veliki interes za prerađenim muljem od otpadnih voda koje sadrže ljudski izmet ili druge biomaterije.

Proizvođač David Butler, koji uzgaja pšenicu, zob i grašak u Wiltshireu na jugozapadu Engleske, tradicionalno se oslanjao na vlastito stado krava za proizvodnju životinjskog otpada kojega koristi za usjeve. No, kako mu to nije dovoljno, kupuje pelat od komunalnog poduzeća Thames Water, koje svake godine proizvodi preko 750.000 kvadratnih metara mulja za farmere na jugoistoku Britanije.

"Dok su stajnjak i mulj jeftina alternativa skupim mineralnim đubrivima, oni su loša zamjena za one koji su navikli na tradicionalna", rekao je Alexis Maxwell, analitičar u Bloomberg's Green Markets. Razlika je u načinu primjene i količini biljnih hraniva.

Skok cijena natjeraće poljoprivrednike da nabave nove životinje, a to će im u budućnosti osigurati jeftinije gnojivo za koje neće morati plaćati transport.


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Cijena Stajnjak Alexis Maxwell Brian Mclean Daniel Anderson


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

171


Glasova: 68

Jedan 39,8%

Glasova: 48

Tri 28,1%

Glasova: 19

Sedam 11,1%

Glasova: 36

Nijedan 21,1%

Pregled ankete

Pregled ankete