Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mulj u poljoprivredi
  • 15.02.2020. 07:30

Korištenje mulja u poljoprivredi ima štetne posljedice?

Istraživanja su pokazala kako je mulj uzet s poljoprivrednog zemljišta sadržavao mikroplastiku koja zagađuje zemlju. Zaključeno je kako bi je nakon nekog razdoblja učinila neplodnom za uzgoj.

Foto: Pixabay/schauhi
  • 293
  • 22
  • 0

Mulj s komunalnih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda primjenjuje se na poljoprivrednim površinama kao dodatak đubrivima jer se zna da sadrži hranjive materije primjenjive u uzgoju usjeva. Ali, talog iz kanalizacije dolazi i s visokim nivoom nepoželjnih supstanci Svake godine pročišćivanjem iz otpadnih voda nastaje oko 3,6 miliona tona mulja koji se koristi na poljoprivrednim zemljištima kao đubrivo diljem Velike Britanije, piše bbc.

Britanska Agencija za zaštitu okoliša sprovela je studiju kojom je ispitano koliko je mulj koji se koristi na poljoprivrednim tlima laboratorijski ispravan. Naime, kako oni tvrde, trenutni zakoni o korištenju ovakve vrste đubriva u poljoprivredi ne sadrže propise za kontaminate koji se ne bi smijeli koristiti i koji, kako tvrde iz agencije, predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje budući da su pravila koja se koriste za njegovu upotrebu stara više od 30 godina. 

Mulj - prava mješavina materija

Studija naziva "Materijali za zemlju", napravljena je još 2017. godine, a istraživanja su pokazala kako je mulj uzet s poljoprivrednog tla sadržavao mikroplastiku koja zagađuje zemlju. Zaključeno je kako bi je nakon nekog razdoblja učinila neplodnom za uzgoj. "Iako korištenje ove vrste otpada može imati blagotvoran uticaj na zemlju ako se koristi kao zamjena za đubrivo, tada takva praksa ne smije naštetiti okolišu", izjavio je glasnogovornik Agencije.

Trenutni zakoni o korištenju ovakve vrste đubriva u poljoprivredi ne sadrže propise za kontaminate koji se ne bi smijeli koristiti i koji predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje.

Profesor Alistair Boxall, naučnik za okoliš na Univerzitetu York, rekao je da talog iz kanalizacije sadrži pravu mješavinu supstanci. "Mulj koji se koristi može sadržavati mikroplastiku, organski onečišćene materije, metale, ostatke famaceutskih lijekova, a mi ne znamo kako oni djeluju u tlu u kombinaciji raznih pesticida i drugih đubriva. Vjerojatno u takvoj kombinaciji utiču na ekosistem i zdravlje čovjeka." Dodao je i kako u kanalizaciju ulaze i razne materije s ceste, pa se nerijetko dogodi da mulj sadrži i čestice gume od automobila.

I Skandinavci zabrinuti zbog sadržaja mikroplastike

"Podaci iz Skandinavskih zemalja upućuju na to da veliki dio sve mikroplastike koja se stvara u zapadnom društvu ima tendenciju da završi u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda", kaže Luka Nizzetto, naučnik s Norveškog instituta za istraživanje vode (NIVA).

Kako piše downtoearth, u Europi i Sjevernoj Americi se u prosjeku oko 50% mulja iz kanalizacije ponovo koristi kao đubrivo. Prema studiji koju je Nizzetto napravio sa saradnicima, između 110.000 i 730.000 tona mikroplastike svake je godine rasuto na poljoprivrednom zemljištu Europe i Sjeverne Amerike. To je više od procijenjenog ukupnog opterećenja mikroplastike (93.000-236.000 tona) u oceanskoj vodi. Brojke su još više prijeteće jer je uticaj mikroplastike na organizme tla, produktivnost farmi i sigurnost hrane nepoznat.

U Europi i Sjevernoj Americi se u prosjeku oko 50% mulja iz kanalizacije ponovo koristi kao đubrivo.

Ima više korisnih, nego štetnih svojstava - ako je laboratorijski ispravan

Upotreba mulja u poljoprivredi je ekološki i ekonomski najprihvatljivija, a ukoliko se kontrolira njegov sastav prije odlaganja na tlo ne može imati nikakve štetne posljedice za okoliš.  Ukoliko je mulj nepovoljan za poljoprivredu zbog sadržaja opasnih supstanci, on se najčešće, u većini zemalja EU spaljuje ili odlaže na odlagališta.


Tagovi

Mulj u poljoprivredi Agencija za zaštitu okoliša Velika Britanija Kontaminacija Mikroplastika Hranjive materije Kanalizacijski mulj Đubrenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Bioplinsko postrojenje u farmi "Spreča". Radi se o pionirskom postrojenju ovog tipa u FBiH gdje se struja proizvodi iz obnovljivih izvora energije, tačnije iz biogasa.