Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan ruralnog razvoja
  • 27.07.2017. 16:00

Raspravljalo se o planu ruralnog razvoja

Usvajanje strateškog plana ruralnog razvoja je preduslov za dobijanje ristupa fondu Evropske unije IPA II namjenjenom upravo za strukturne promjene.

Foto: igor stevanovic/bigstockphoto.com
  • 497
  • 25
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i projektom FARMA II organiziralo je jučer u Sarajevu Javnu raspravu o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine 2018-2021.

Ukazujući na važnost tog dokumenta federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić poručio je da "moramo biti svjesni da je u ovom trenutku jedan od glavnih problema naše poljoprivrede ogroman trgovinski deficit".

"Duplo više uvozimo nego izvozimo. Naša poljoprivreda jednostavno nije konkurentna, a moramo imati na umu da konkurencija u poljoprivredi postaje sve veća kako napreduje proces približavanja BiH Evropskoj uniji", kazao je Dedić.

Krivac za takvo stanje, po njegovom mišljenju, su nedovoljna ulaganja, ali i njihova nepovoljna struktura s obzirom na to da je većina novca namjenjena za intervencije u tržište, odnosno poticaje.

Mala ulaganja u modernizaciju gazdinstava

"Godinama nedovoljno ulažemo u promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje, dakle u modernizaciju gazdinstava i njihovo prilagođivanje potrebama tržišta. Za ostalim zemljama regije zaostajemo po pitanju infrastrukture, opreme i mehanizacije, da ne govorim o ulaganjima u marketing, zaštitu okoliša i razvoj poduzetništva. Strateški plan ruralnog razvoja BiH treba da tu situaciju promjeni", ističe Dedić.

Usvajanje strateškog plana ruralnog razvoja je preduslov za dobijanje ristupa fondu Evropske unije IPA II namjenjenom upravo za strukturne promjene. Hrvatska je u pretpristupnom periodu u okviru IPA I iskoristila oko 900 miliona iz sredstava Unije za modernizaciju poljoprivrede.

Naglasak na mlade

Prema izračunima, BiH bi mogla imati na raspolaganju sličan iznos i barem dio njega deblokirat će strateški plan.

"Naravno u ruralnom razvoju radi se o puno više nego o samom povećanju konkurentnosti. Ruralni razvoj obuhvaća i poboljšanje kvaliteta života na selu. Strateški plan stavlja naglasak na mlade ljude koji traže perspektivu u ruralnim područjima. Želimo da shvate da naša poljoprivreda pruža brojne mogućnosti razvoja i da, uz malo više vizije, možemo od nje napraviti jedan od bitnih faktora povećanja zaposlenosti i privrednog rasta naše zemlje", zaključio je Dedić.

Foto: igor stevanovic/bigstockphoto.com


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Ruralni razvoj BiH FARMA II Nacrt Strateški plan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete