Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadni materijal
  • 16.05.2021. 14:15
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Rasad: Podijeljeno 16 hiljada strukova paprike i paradajza, čija je vrijednost oko 11 hiljada KM

Ukupna vrijednost proizvedenog sadnog materijala je više od 11 hiljada KM jer je u toku i Javni poziv za dodjelu oko 600 sadnica nara, čiji je jedan dio već podijeljen zainteresovanim uzgajivačima.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 80
  • 463
  • 0

Agrarni fond u Trebinju podijelio je oko 16 hiljada presadnica paprika i paradajza za 120 poljoprivrednih proizvođača. Rasad je namjenjen za sve one male poljoprivrednike u proizvodnji za sopstvene potrebe, ali i za prodaju uzgojenih viškova na tržište. Takođe, četiri porodična gazdinstva ušla su u kooperantsku saradnju sa Fondom tako da će dio prinosa plasirati i tu, kada povrće dozrije, stoji u zvaničnom saopštenju pomenute ustanove. 

Ukupna vrijednost proizvedenog sadnog materijala je više od 11 hiljada KM jer je u toku i Javni poziv za dodjelu oko 600 sadnica nara, čiji je jedan dio već podijeljen zainteresovanim uzgajivačima.

Paprika manje tražena od paradajza

Kako kaže Veselin Dutina, direktor trebinjskog Fonda, u 2021. godini, prema ranije provedenim istraživanjima tržišta, proizvedeno je paradajza sorte Pink rok ili takozvani rozi paradajz, u količini od 9.600 strukova i još 6.300 presadnica paprike, koja je nešto manje tražena. Naglasio je da će dio sadnog materijala paradajza biti ostavljen za vlastiti uzgoj i plasman tog povrća na tržište dok će preostale količine ići u prodaju u skladu sa dogovorom s tamošnjim poljoprivrednim apotekama. 

Kako pišu Nezavisne, v.d. načelnika Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinje, Bojan Vučurević, istakao je da je ta lokalna samouprava uložila 225 hiljada KM u oblasti agrara grada. 

Podjela besplatnih sadnica paradajza, paprike i nara

Kako smo nedavno pisali, podjela rasadnog materijala radi se u cilju podrške voćarskog i povrtarskog uzgoja na tom području, u tekućoj godini kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja. Pored toga, namjera je i da se razvije kooperantska saradnja navedene ustanove s odabranim korisnicima, što će doprinjeti intenzivnijem osnaživanju poljoprivrednih domaćinstava u tom kraju. 


Tagovi

Presadnice povrća Proizvodnja rasada Rasad paradajza Rasad paprike Veselin Dutina Sadnice nara Razvoj poljoprivrede Kooperantska proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]