Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međuopćinska saradnja
  • 29.01.2020. 14:00

Ranjive skupine: 185.393 eura i za agroruralni sektor

Projekat će pružiti direktnu podršku za 130 pripadnika ranjivih kategorija, od koji je 70 nezaposlenih žena, 15 osoba s invaliditetom, 10 pripadnika nacionalnih manjina i 35 osoba starijih od 50 godina.

Foto: Pixabay/homer_ding
  • 89
  • 5
  • 0

Općine Kakanj, Konjic i Jablanica zajedno učestvuju u projektu pod nazivom "Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start up-ima" koji se finansira iz fondova Evropske unije.

U utorak je potpisan Protokol o međuopćinskoj saradnji u oblasti poduzetništva između tri partnerske općine. Potpisali su ga načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, načelnik Općine Konjic Emir Bubalo i načelnik Općine Jablanica Salem Dedić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 185.393 eura.

Projekat će pružiti direktnu podršku za 130 pripadnika ranjivih kategorija, od koji je 70 nezaposlenih žena, 15 osoba s invaliditetom, 10 pripadnika nacionalnih manjina i 35 osoba starijih od 50 godina. Krajnji korisnici će dobiti mogućnost za jačanje poduzetničkog duha za 130 osoba (individualni rad i razvoj ideje i kreativnosti), 100 osoba će proći obuku, najmanje 20 će biti podržano da osnuje nove biznise u agroruralnom i turističkom sektoru, a dobit će i mentorsku i stručnu podršku u prvoj godini rada. 

Pored ovih krajnjih korisnika, procjena je da će još 150 osoba koje ne pripadaju ranjivim kategorijama biti korisnici sveobuhvatnog sistema podrške tokom trajanja projekta u 3 općine. Naime, pomenute 3 općine i same izdvajaju sredstva u svrhu podrške biznisima, pa će objedinjena sredstva biti dio sveobuhtavtnog sistema podrške, a ukupan broj krajnjih korisnika u 3 općine za vrijeme trajanja projekta će biti 280.

U partnerstvu ovoga projekta implementiraju i Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava za zapošljavanje kreiranih u okviru projekta "EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju", kojeg finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR, s, stoji u saopćenju na stranicama općine Kakanj.  


Tagovi

Međuopćinska saradnja Start up Agroruralni sektor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !