• Covid-19 na farmi
  • 21.05.2020. 15:00

Radnika na nizozemskoj farmi korona virusom zarazila kuna

Ispitivanje je pokazalo da kuna koja nosi Covid-19 ne mora imati simptome bolesti.

Foto: JumpStory
  • 85
  • 6
  • 0

"Nova otkrića u istrazi Covid-19 na farmama kuna (mink) pokazuju da je došlo do novog prenošenja koronavirusa s kune na čovjeka. Ispitivanje je takođe pokazalo da kuna koja nosi Covid-19 ne mora imati simptome odnosno može biti asimptomatska. Na temelju tih novih podataka, ministrica poljoprivrede Carola Schouten i ministar zdravstva Hugo de Jonge uvode nove mjere."

Ovim riječima započinje priopćenje objavljeno na stranicama nizozemske vlade u kojem se dodaje da ova otkrića imaju velik uticaj na vlasnike farmi životinja koje se uzgajaju radi krzna, na radnike, njihove porodice i čitavu lokalnu zajednicu. 

Covid-19 mutira relativno brzo

Podsjetimo, prije manje od mjesec dana, na dvije farme kuna u Nizozemskoj otkrivena je zaraza koronavirusom, nakon čega su stavljene u karantin. Tada se vjerovalo da su te životinje, koje se uzgajaju radi krzna, inficirali zaposleni oboljeli od virusa. 

Nema zaraze stoke korona virusom, ipak pojačajte biosigurnosne mjere na farmama

"Virus koji uzrokuje Covid-19 mutira relativno brzo. Te promjene u njegovom genetskom kodu mogu se pratiti. Upoređujući genetske kodove virusa kod različitih životinja i ljudi, naučnici mogu stvoriti "porodično stablo" virusa i steći bolji uvid u to gdje i kada su zaražene osobe i životinje", pojašnjavaju u priopćenju u kojem dodaju da je ova vrsta praćenja sprovedena u slučaju zaraženih kuna i ljudi. 

Zarazu među farmi prenijele mačke?

Virus pronađen kod jednog radnika na farmi pokazao je sličnosti s onim koji je pronađen u kuni na istoj toj farmi. Na temelju ovog poređenja i oblika virusa u porodičnom stablu, istraživači su zaključili da je vjerovatno radnik zaražen od strane životinje.  

Stoga će nizozemska vlada uvesti nove mjere, a sve će farme ovih životinja biti testirane. Osim toga, u priopćenju se ističe kako je istraživanje pokazalo blisku sličnost s virusima pronađenim na dvije farme u aprilu. Jedno od objašnjenja je da važnu ulogu u prijenosu imaju mačke budući da su na jednoj od zaraženih farmi pronađena antitijela na virus kod tri od 11 mačaka. Stoga se do daljnjega vlasnicima farmi savjetuje da mačke drže podalje od svojih objekata. 

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom - kokoši, patke i svinje otporne?

Takođe, savjetuju i vlasnicima kućnih ljubimaca da ih drže dalje od osoba koje su zaražene virusom Covid-19 jer iako mala, ipak postoji mogućnost zaraze. 


Tagovi

Kuna Koronavirus Zaraza Farma Covid-19


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku