Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 07.04.2023. 15:40
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Radić presreo Biću u Bijeljini: Zašto si došao?

Bićo je danas potpisao memorandum o saradnji tri poljoprivredna udruženja, kojim je dogovoreno zajedničko nastupanje prema institucijama na nivou države.

Foto: Info Bijeljina
  • 728
  • 115
  • 0

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, doživio je danas neugodnost, kada se pojavio na protestima semberskih poljoprivrednika u Bijeljini. Kako je ispričao Agroklubu, u ovaj grad u Republici Srpskoj otišao je kako bi, kao i do sada, pružio podršku kolegama proizvođačima. Nedaleko od platoa na kojem su se održavali protesti, dok je parkirao vozilo, presreo ga je džip. 

"Presreo me, Boško Radić, koji vodi političko poljoprivredno udruženje (predsjednik Udruženja "Sela Semberije", op.a.) i koji se 2014. počeo baviti poljoprivredom. Dok sam parkirao auto, on je otvorio vrata, izletio i pitao me: Zašto si došao ovdje, da li bi oni smjeli doći u Tuzlu?; odgovorio sam zašto ne bi, u Sarajevo ako treba doći će", kaže Bićo, dodavši kako je sve posmatrala i policija koja nije reagirala, ali i da ga nisu i neće zastrašiti takvi pojedinci. 

Zaštita proizvodnje ili protesti u cijeloj BiH

Podsjetimo, on je danas, stavio svoj potpis na memorandum o saradnji tri poljoprivredna udruženja, a kojim je dogovoreno zajedničko nastupanje prema institucijama na nivou države od kojih zahtijevaju zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela te carina i prelevmana na uvozne proizvode. 

"To sve ono što mi godinama tražimo i zahtijevamo kako bi sačuvali i unaprijedili domaću poljoprivrednu proizvodnju. Do sada niko nije ni zarezom reagirao. Ali ako sada ne bude sluha, u nekom razumnom roku, današnja slika iz Bijeljine prenijet će se na čitavu Bosnu i Hercegovinu, tako da će imati problem", poručio je Bićo. 

Oglasio se i Radić

O današnjim protestima u Bijeljini oglasio se i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije", Boško Radić, koji je potvrdio da mu zasmetalo prisustvo poljoprivrednika iz Federacije BiH.

"Krivo mi je što su došli ljudi iz FBiH da ovo podrže. Ne može da se ruši Ministarstvo poljoprivrede sa ljudima iz FBiH", rekao je Radić, piše Info Bijeljina.

On je nveo kako je "na ulici sreo predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biću i da ga je pitao da li bi poljoprivrednici iz RS-a mogli da protestuju u Sarajevu i da ruše federalno ministartsvo poljoprivrede".

"Mene federalno ministarstvo poljoprivrede ne interesuje. Ja sam Srpsku stvarao i sa takvim ljudima ne želim da učestvujem na protestima", naveo je on, potvrdivši time, nažalost, da ipak nisu svi poljoprivrednici spremni za jedinstvenu borbu za zaštitu domaćih proizvođača, iako su pitanja oko koji su se danas usaglasila tri udruženja u nadležnosti države, a ne entitetskih ministarstava. 


Tagovi

Poljoprivrednici Udruženje poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo Protesti Boško Radić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.