Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Odžak
  • 24.09.2017. 09:00

"Poljoprivrednik" planira uložiti 17 miliona KM u Odžak

Planiraju uposliti 122 osobe, staviti 450 ha zapuštenog zemljišta u proizvodnu funkciju te sa 17 miliona maraka revitalizirati kooperativne odnose ratarske i stočarske proizvodnje.

Foto: odzak.ba
  • 1.594
  • 67
  • 0

Odžačko preduzeće Poljoprivrednik planira investirati 17 miliona KM u razvoj poljoprivredne proizvodnje uz uslov da dobije koncesiju za oko hiljadu i 150 hektara zemljišta.

To je poduzeće prezentiralo svoj plan razvoja poljoprivredne proizvodnje odžačkim čelnicimana, ali i dvojici ministara u Vladi Županije Posavske.

Plan razvoja poduzeća Poljoprivrednik predstavio je Stipo Matić, vlasnik grupacije MSAN, istaknuvši da se programom predviđa poljoprivredna proizvodnja osnovnih ratarskih kultura na 730 hektara, koji su u njihovom zakupu, a čiji vlasnik je općina, potom na još 80 hektara, koje su zakupili od fizičkih osoba i na 60 hektara njihove vlastite površine.

Do sada u odžačku općinu investirali 2,92 milijuna KM

Osim toga, planiraju i skladištenje, doradu i prodaju ratarskih kultura uz napomenu da već sada to poduzeće dominira u BiH u doradi poljoprivrednog sjemena. Također je istaknuto da je Poljoprivrednik do sada investirao u odžačku općinu 2,92 milijuna maraka.

Programom se predviđa poljoprivredna proizvodnja osnovnih ratarskih kultura na 730 hektara, koji su u njihovom zakupu, a čiji vlasnik je općina, potom na još 80 hektara, koje su zakupili od fizičkih osoba i na 60 hektara njihove vlastite površine.

Ono što odlikuje to poduzeće je višegodišnje iskustvo u proizvodnji ratarskih kultura, osiguranje kapitala za proizvodne inpute i opremljenost najsuvremenijim strojevima visokog učinka. Poduzeće odlikuje i referentna kadrovska struktura za modernu poljoprivrednu proizvodnju, a opredijeljeni su i za ulaganja u mjere popravke strukture zemljišta kao i za tehnološku, financijsku i tržišnu podršku poduzeća.

Uposlit će 122 osobe i staviti u funkciju 450 ha zapuštenog zemljišta

Benefiti koje predviđaju su povećanje zaposlenosti lokalnog stanovništva su stalni i sezonski poslovi gdje računaju na ukupno 122 osobe, stavljanje zapuštenog zemljišta u proizvodnu funkciju na oko 450 hektara te revitalizacija kooperativnih odnosa ratarske i stočarske proizvodnje, u što planiraju uložiti 17 milijuna maraka.

Više je preduvjeta

Preduvjeti za investiranje su dodjela koncesije za oko tisuću i 150 hektara poljoprivrednog zemljišta na području odžačke općine na minimalni rok od 40 godina radi povrata visokih i dugoročnih ulaganja, potom zamjena 55 hektara zemljišta, koje je u vlasništvu Poljoprivrednika, za drugu lokaciju čiji vlasnik je općina, te izmjene Prostornog plana općine Odžak kako bi se dio poljoprivrednog zemljišta pretvorilo u građevinsko zbog planirane gradnje farmi, bioplinskih postrojenja i drugih objekata, koji bi bili u funkciji iskorištenosti poljoprivrednog zemljišta.

Foto: odzak.ba


Tagovi

Poljoprivrednik Općina Odžak Stipo Matić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete