Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija
  • 04.12.2023. 15:00

Ptičja gripa se širi Evropom, u SAD-u dramatično - ima li koristi od vakcine?

Najnoviji slučaj dolazi iz Belgije. U SAD-u je oboljelo nekoliko miliona ptica. Francuska je s vakcinacijom pataka počela u oktobru

Foto: Depositphotos/alipko
  • 101
  • 91
  • 0

Belgija je prijavila izbijanje visokopatogene ptičje gripe H5N1, na farmi peradi u sjeverozapadnom dijelu zemlje, objavila je u ponedjeljak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH).

Epidemija, prva ove sezone u toj zemlji, otkrivena je u Diksmuideu, nedaleko od Francuske. Eutanazirano je gotovo 20.200 peradi, navodi Reuters

Nekoliko dana ranije, 1. decembra ubijeno je i 11.500 purana na jednoj farmi u istočnoj Njemačkoj, saopćile su tamošnje vlasti. Ondje je prvi slučaj te bolesti ove jeseni prijavljen 22. novembra. 

Ptičja gripa, koja je posljednjih godina dovela do uništavanja stotina miliona ptica, obično pogađa Evropu tokom jeseni i zime. Nedavno je otkrivena na farmama u nekoliko zemalja uključujući Francusku, Nizozemsku, Italiju, Mađarsku i Hrvatsku. 

Dramatično u SAD-u

Dramatična situacija je, piše Agrarheute i u SAD-u gdje je oboljelo nekoliko miliona ptica. Najviše je pogođena Iowa, država s najvećom proizvodnjom jaja gdje je moralo biti ubijeno 17,3 miliona ptica. Evidentirana je i u državama Maryland, Južna Dakota, Wisconsin, Georgia, Kalifornija, Ohio, Minnesota. 

U Norveškoj i Finskoj zaraženi su glebovi, čak i vrste kojima prijeti izumiranje

Prisutna je i na drugom kraju svijeta, u Japanu. 

Čemu služi vakcina? 

Kako bi se suprotstavila ovoj bolesti, koja je poremetila snabdijevanje mesom peradi i jajima te uzrokovala visoke cijene, Francuska je početkom oktobra pokrenula kampanju vakcinacije protiv ptičje gripe.

Kampanja je prvenstveno bila fokusirana na patke kod kojih simptomi nisu izraženi pa mogu lako prenijeti virus. U planu je cijepiti više od 60 miliona pataka, ali samo 70 posto je primilo prvu dozu, a potpuno vakcinisano je tek 40 posto. 

Vkacina ne može u potpunosti zaštititi ptice od zaraze, ali bi ograničilo njezino širenje i izbjeglo masovno preventivno eutanaziranje. Smatraju ga dodatkom standardnim biosigurnosnim i kontrolnim mjerama.


Tagovi

Ptičja gripa Epidemija Francuska Eutanazirana perad Evropa Vakcina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.