Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičija gripa
  • 12.10.2021. 11:00

Ptičija gripa potvrđena kod labudova na teritoriji Beograda

U cilju sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i znakova bolesti kod peradi na gazdinstvu.

Foto: Depositphotos/Michael6882 (ilustracija)
  • 100
  • 54
  • 0

Prisustvo virusa  avijarne  influence kod divljih ptica potvrđeno je kod uginulih labudova prvog oktobra na teritoriji opštine Zemun i 06.10. kod dva labuda na širem području grada Beograda (susjedna Srbija, op.ur.)

Virus nije zoonoza

Pomenuto oboljenje, izazvano virusom podtipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa oboljelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću perad.

Širi se ptičija gripa? Novi slučajevi u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu

Provođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja peradi u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje peradi u objekte, sprječavanje direktnog i indirektnog kontakta i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na gazdinstvima osnovne su preventivne mjere koje se preduzimaju u cilju sprječavanja pojave i širenja te zarazne bolesti.

Kako bi se suzbila bolest, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i znakova bolesti kod onih na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaćih ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova peradarstva i ukrasnih ptica, kao i promet jaja, mesa i iznutrica porijeklom od peradi sa zaraženog područja.


Tagovi

Avijarna influenca Ptičija gripa Labudovi Perad


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete