Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pšenice
  • 27.05.2023. 18:00

Pšenicu pogodila suša - nije vrijedna žetve?

Suša i niske temperature su uzele danak u Kanzasu. Ovakva situacija dovešće do manje ponude pšenice u SAD-u, koja je 5. svjetski izvoznik te kulture

Foto: Depositphotos/reydangeniy@gmail.com (ilustracija)
  • 94
  • 28
  • 0

Nakon ekstremne suše, a onda i ledenog talasa, poljoprivrednici u Kanzasu, najvećem američkom proizvođaču krušne pšenice, napuštaju svoje usjeve, izvještava Reuters.

Sve je više onih koji ju tretiraju kemijskim sredstvima koja uništavaju usjeve i traže veće isplate osiguranja od uobičajenih. Drugi dio poljoprivrednika pušta stoku u polja, jer ne očekuju urod za žetvu.

Napuštaju 33 posto površina

Ovakva situacija dovešće do manje ponude pšenice u SAD-u, koja je 5. svjetski izvoznik te kulture. Zalihe će pasti na najniži nivo u posljednjih 16 godina. Visoke stope napuštanja nanose ekonomski udarac poljoprivrednim gradovima i prisiljavaju kupce da prilagode planove nabavke kupujući žito negdje drugdje.

Na nacionalnom nivou ratari planiraju da napuste 33 posto površina pod ozimom pšenicom, što je najveći procenat od Prvog svjetskog rata, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD u svom izvještaju. Ratari, trgovci žitaricama i predstavnici velikih prehrambenih kompanija koji su obišli državu na godišnjem obilasku usjeva upozoravaju na još veći postotak.

Ugroženi i drugi sektori

Rast cijena sijena vrši dodatni pritisak na uzgajivače, jer bi se ova polja mogla iskoristiti za ishranu stoke. Poljoprivrednici u Kanzasu će ove godine proizvesti samo 191,4 miliona bušela pšenice (5,2 milijuna tona, op.a.), što je najmanje od 1963. godine. Neki su na parcelama gdje je propala pšenica već zasijali sirak.

Osim poljoprivrednika, ugrožena je prerađivačka industrija, ali i uslužna djelatnost koji su snabdijevali radnike na žetvi.


Tagovi

Kanzas Proizvodnja pšenice Suša Propadanje pšenice Američka pšenica Pšenica podbacila


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]