Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.02.2023. 15:00

Pšenica najjeftinija u posljednjih mjesec dana, šta je s kukuruzom?

Raste potražnja Sjeverne Afrike za pšenicom. Kako se kreću cijene na berzama?

Foto: Depositphoto/Denisfilm
  • 117
  • 12
  • 0

Cijene pšenice su nastavile padati. U srijedu je bila najjeftinija u posljednjih mjesec dana. Na MATIF-u se za tonu pšenice trebalo izdvojiti 281 euro, što je pad od 6 eura/t. Smanjenje cijena je izazvala isporuka ruske pšenice Egiptu.

Istovremeno je Ukrajina predložila produženje ugovora o žitu na godinu dana, a ne kao do sada na 120 dana. 

Pada i cijena kukuruza

Kukuruz je pratio i pao za 1,75 eura/t. Tako je cijena fjučersa za mart iznosila 291,75 eura/t. Cijena uljne repice je pala za 2,75 eura/t, ali je uprkos tome zadržala rast. Za tonu je trebalo izdvojiti 558 eura/t. Četvrtak je na MATIFU donio lagani rast cijena svih kultura, a na čikaškoj berzi lagani pad.

Na CBoT-u cijena pšenice s početnih 260,03 eura/t pada na 255,18 eura/t. To je pratio kukuruz, koji s početnih 252,61 eura/t bilježio blagi pad.

Isto se desilo i sa sojom čija je cijena po otvaranju berze bila 536,60 eura/t, a sredinom četvrtka je iznosila 533,39 eura/t. Cijena zobi je 236,63 eura/t.

Potražnja za pšenicom

Na cijenu pšenice će uticati potražnja iz zemalja Sjeverne Afrike. U ovom području zima je bila pretopla i presuha što je rezultiralo slabom žetvom i povećalo potrebu za uvozom.

Evropska prognostička služba MARS ukazuje da su najvažniji regioni za uzgoj žitarica pogođeni sušom. To se prije svega odnosi na Alžir, Maroko, dijelove Tunisa i Libije. Pad prinosa se kreće od 15 do 24 posto. Žetva ječma će biti manja na pojedinim područjima i do 30 posto. Očekuje se i veliki pad prinosa pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede SDA dalo je procjenu na ovogodišnju potražnju u regionu od 47 miliona ton. Uvoz zadovoljava oko 30 miliona tona, a potražnja je u stalnom porastu.


Tagovi

MATIF CBoT Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena soje Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Stolisnik ili hajdučka trava i kantarion ili gospina trava, smatraju se jednim od najstarijih ljekovitih biljaka za ozdravljenje i dobro raspoloženje. 😊☀️❣️U Mostaru je vrijeme njihove berbe. 🌼💮
Cim#netaknutapriroda 🌿