Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 05.05.2023. 18:00

Prvi put u godinu dana rastu cijene hrane - šta je sa žitaricama?

U aprilu su na globalnom nivou cijene hrane porasle za 0,6 posto. Tome su doprinjele cijene tri proizvoda, stoji u saopćenju FAO

Foto: Depositphotos/Syda_Productions
  • 41
  • 31
  • 0

Indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojega početkom svakog mjeseca za prethodni objavljuje Agencija za hranu Ujedinjenih naroda (FAO UN) porastao je u aprilu prvi put u godinu dana. Pri tome je još uvijek za oko 20% viši od rekordno visokih u martu 2022., a nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prošlog je mjeseca u prosjeku iznosio 127,2 boda u odnosu na 126,5, što je povećanje od 0,8 bodova (0,6 posto) u odnosu na mart objavila je danas agencija.  

Šećer najviše poskupio

Na povećanje su najviše utjecale više cijene šećera, mesa i riže, što je nadoknadilo pad kod žitarica, mliječnih proizvoda i biljnog ulja.

"Kako se gazdinstva oporavljaju od značajnog usporavanja, potražnja će rasti, vršeći pritisak na cijene hrane", rekao je glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero.

Cijena šećera u EU porasla 61 posto - dvije zemlje prednjače

Indeks cijena šećera porastao je 17,6% u odnosu na mart, dosegnuvši najviši nivo od oktobra 2011. U FAO izvještaju stoji kako je rast povezan sa zabrinutošću zbog mogućeg manjeg snabdijevanja, a nakon revizija prognoza proizvodnje za Indiju i Kinu naniže. Također, slabiji rezultati od ranijih očekuju se u Tajlandu i Evropskoj uniji.

Utjecaj cijena svinjetine

Kada je riječ o mesu, indeks je prosječno iznosio 114,5 bodova u aprilu, što je povećanje od 1,5 bodova (1,3 posto) u odnosu na mart te 7,4 boda (6,1 posto) ispod vrijednosti u istom mjesecu prošle godine. Tome je doprineo utjecaj međunarodne kotacije za svinjsko meso koje su najviše porasle zbog povećanog uvoza iz azijskih zemalja. Razlog je i kontinuirano ograničenje ponude u nekoliko vodećih izvoznika zbog visokih troškova proizvodnje i problema sa zdravljem životinja. 

U međuvremenu su se svjetske cijene mesa peradi oporavile, nakon devet mjeseci neprekidnog pada, jer je potražnja za uvozom iz Azije porasla, kao i ograničenja snabdijevanja zbog ptičje gripe. Porasle su i za goveđe, a uzrok je, navodi se u saopćenju, pad zaliha stoke za klanje, posebno u SAD. U međuvremenu, za ovčje su ostale uglavnom stabilne. 

Pritom su cijene mliječnih proizvoda pale 1,7%, biljnog ulja 1,3%, a indeks cijena žitarica pao je 1,7%. 

Riža zabrinjava 

"Povećanje cijena riže iznimno je zabrinjavajuće i alarm za obnovu sporazuma o transportu žitarica Crnim morem, kako bi se izbjegla bilo kakva druga povećanja za pšenicu i kukuruz", rekao je Torero, misleći na dogovor o dopuštanju izvoza ukrajinskih žitarica morskim putem. 

Međunarodne cijene pšenice pale su za 2,3 posto u aprilu na najniži nivo od jula 2021., uglavnom potaknute većim izvozom iz Rusije i Australije. Povoljni uvjeti za usjeve u Evropi, zajedno s nedavnim dogovorom kojim se ukrajinskim žitaricama dopušta tranzit kroz zemlje EU, doprinjeli su ovakvom razvoju događaja. 

Pale su i za kukuruz, 3,2 posto potaknute većim zalihama u Južnoj Americi te povoljnim izgledima koji upućuju rekordnu proizvodnju u Brazilu. Kada je riječ o ječmu i sirku, i one prate sličan trend padom za 4,3 odnosno 0,3 posto. 

U zasebnom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO je prognozirao svjetsku proizvodnju pšenice u 2023. od 785 miliona tona, malo ispod nivoa iz 2022., ali ipak drugi najveći rezultat u historiji.


Tagovi

Maximo Torero FAO Cijene hrane Rast cijena Indeks cijena hrane Svinjetina Cijena riže Šećer


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]