Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 24.04.2023. 15:00

Protive se zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine - Mađari trebaju njihov kukuruz

Rumunija i Poljska plombiraju vozila koja prevoze ukrajinske poljoprivredne proizvode, a Češka je protiv zabrane uvoza. Za to je vrijeme crnomorski sporazum o žitaricama pod velikim upitnikom.

Foto: Depositphotos/limco72
  • 58
  • 6
  • 0

Mađarsko udruženje proizvođača žitarica protivi se zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koju je nametnula vlada zemlje. Tvrde da će to dovesti do nestašice hrane u Mađarskoj i ugroziti napore da se obuzda najveća stopa inflacije u Evropskoj uniji, izjavila je glavna sekretarka udruženja Zofia Potsa za Bloomberg.

Loša prošlogodišnja žetva

"Zemlja treba uvesti oko 700.000 tona stočnog kukuruza nakon loše žetve prošle godine, a istočni susjed Ukrajina bila bi najjeftiniji dobavljač. Članovi udruženja su očajni i ne podržavaju nikakve zabrane uvoza, jer uvoz nam zapravo treba", rekla je čelnica udruge koja okuplja većinu mađarskih prerađivača i trgovaca žitom.

Komentirajući zabranu koju je njihova vlada uvela na uvoz ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda do kraja lipnja, Potsa je naglasila da će se na taj način vršiti pritisak na cijene hrane u Mađarskoj, gdje stopa inflacije već prelazi 25 posto.

Još 100 milijuna eura za poljoprivrednike pogođene uvozom iz Ukrajine

"Imali smo samo kontrolu izvoza, a sada imamo zabranu uvoza. Teško je to nazvati drugačije nego diletantizmom", zaključila je.

Rumnija plombira vozila, Češka protiv zabrana

Rumunija je pak od danas, 24. aprila počela plombirati vozila koja prevoze ukrajinske poljoprivredne proizvode, objavila je Ukrajinska državna služba za sigurnost prometa, prenosi APK-Inform.

Od 21. aprila Poljska je također uvela postupak plombiranja tranzitnih tereta ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Češka ne planira uvesti zabranu uvoza žitarica i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izjavio je češki ministar poljoprivrede Zdenek Nekula. Kaže kako su analize ukrajinskih žitarica, mesa i jaja koji ulaze u republiku potvrdile njihovu usklađenost s trenutnim kriterijima kvalitete.

Idioti iz G-7 i crnomorski sporazum 

Istovremeno, crnomorski sporazum o žitaricama je pod velikim upitnikom. Naime, članice grupe sedam najvažnijih industrijskih zemalja svijeta (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je prošle sedmice japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na izvore japanske vlade, piše Reuters

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će Moskva, ako skupina G7 zabrani izvoz u Rusiju, odgovoriti raskidom ugovora o izvozu žitarica preko Crnog mora, a koji ističe 18. maja. 

"Ideja idiota iz G-7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju po defaultu je lijepa jer implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosjetljivije za G-7", napisao je Medvedev u objavi na svom Telegram kanalu.

"U tom slučaju će za njih prestati posao sa žitom - i mnoge druge stvari koje im trebaju", zaprijetio je.

G-7 navodno raspravlja o promjeni svog pristupa sankcijama tako da se izvoz u Rusiju automatski zabrani osim ako nije na popisu proizvoda koji se smiju slati u zemlju. Prema sadašnjem okviru, roba se smije prodavati Rusiji osim ako nije izričito na crnoj listi.


Tagovi

Izvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Mađarska Rumunjska Crnomorski sporazum Zabrana Inflacija G-7


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

25


Glasova: 8

Da 32,0%

Glasova: 12

Ne 48,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,0%

Pregled ankete

Pregled ankete