Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praški memorandum
  • 16.09.2022. 19:15

Protesti u Pragu trebali uzbuniti i ostale evropske poljoprivrednike?

U Pragu traju protesti protiv politika EU. Pozvani su i poljoprivrednici iz drugih država da se barem virtualno pridruže akciji. Gdje su?

Foto: Facebook/Zemědělský svaz ČR
  • 141
  • 75
  • 0

Češki poljoprivrednici protestuju ispred Kongresnog centra u Pragu, gdje se jučer i danas održava sastanak ministara poljoprivrede EU, neformalno Agrifish Vijeće. Povod protesta je agrarna politika EU, uključujući zeleni plan kojeg nazivaju i "zelenim fanatizmom". 

Demonstranti su prolaznicima dijelili jabuke i krompir, a očekuje se i ometanje prometa na praškim ulicama i demonstracije u blizini državnih institucija. 

Događaj su organizirale Češka poljoprivredna komora i Češka poljoprivredna udruga i to na nivou država Višegradske skupine (V4 - Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska), ali su pozvale slične organizacije i u drugim zemljama članicama EU, pa tako i Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK). 

Nepravedno optuženi 

Protestima su željeli ukazati na izuzetno loše stanje u agraru kao i na krizu koja vlada na globalnom tržištu hrane. Smatraju da je nepravedno da potrošači optužuju proizvođače, a ne politike koje se trenutno provode u EU te nesigurne lance snabdijevanja u kojima su poljoprivrednici na najvećem udaru i zadnji u lancu koji ostvaruju profit.

U HPK kažu kako da su svoje članove izvijestili o namjerama V4 skupine, a na njima je bilo na koji način žele poslati poruke. Komentiraju da oni nisu sigurni u svoju budućnost kroz ZPP, Zeleni plan, ali i politike na nacionalnim nivoima jer sve teže ostvaruju svoj dohodak i ključan cilj - proizvodnju konkurentne hrane za potrošače. Smatraju kako je zbog rasta cijena hrane, proizvodnih inputa, s druge strane pada cijene agrarnih roba, nužno nešto učiniti na nivou EU. Stoga su i potpisali Memorandum Višegradske skupine koji će biti predstavljen i ministrima poljoprivrede EU.  

"HPK je u svom pismu, ali i prilikom potpisivanja Memoranduma, predstavnike skupine V4, koji će fizički prisustvovati sastanku poljoprivrednih organizacija, zamolila da podijele i hrvatske stavove i mišljenja o trenutnoj situaciji koja je dovela do potpisivanja Praškog memoranduma", kažu u ovoj organizaciji. 

Gdje su protesti i hashtagovi? 

Iako je bilo za očekivati da će se i u Hrvatskoj organizirati barem simbolični protesti, to se nije dogodilo. 

U HPK kažu da su zemlje koje neće biti fizički prisutne na sastanku V4 zamoljene da pripreme svoje članove za mirne proteste koji ne moraju biti masovni. Oni su svojima poručili da je važno probleme komunicira putem medija na odgovarajući način, ali i na društvenim mrežama. Ključne poruke trebaju biti "Za pristojan život i Zeleniju, ali i ekonomski održivu poljoprivredu". 

Navedeni su i mogući hashtagovi za društvene mreže, kao što su #farmersforfuture; #farmerizapristojanživot; #greenbutnotsuicidial; #nofarmersnofood; #praškimemorandum; #poljoprivrednisavjet.

Pod hashtagom #farmerizapristojanživot pronašli smo tek jedan post na Facebooku. 

Važno je napomenuti da se grupi demonstranata nisu pridružili mali poljoprivrednici koji su zadovoljni novim pravilima ZPP-a za koje kažu da idu u prilog PPG-ovima, piše Euractiv.  

Loša preraspodjela podrške

Naglašavaju da od početka godine predstavnici velikih gazdinstava protestuju protiv odluke da se veći dio podrške prebaci na manje. Oni kritiziraju takozvanu preraspodjelu, koja je dio češkog strateškog plana CAP-a. 

"Ako prihvatimo novu politiku raspodjele podrški kakvu planira sadašnja vlada i pod svaku cijenu pokušamo provesti ambiciozne ciljeve Zelenog plana u tako kratkom vremenu do 2030., evropska hrana će postati luksuz koji definitivno neće biti za svakoga", rekao je Martin Pýcha, predsjednik češkog poljoprivrednog sindikata. 

Prema pisanju Euractiva, događaj su podržale poljoprivredne organizacije iz Slovačke, Poljske, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Litve i Rumunjske.


Tagovi

Farmerizapristojanzivot Greenbutnotsuicidial Višegradska skupina Prosvjed u Pragu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete