• Prosvjedi
  • 14.07.2021. 18:00

Prosvjeduju zbog zabrane izvoza govedine: Najugroženiji mali i srednji argentinski stočari?

Prosvjedu ratara i stočara su se pridružili i drugi sektori pogođeni službenim mjerama, uključujući predstavnike turizma, ugostitelja, prometa, industrije, trgovaca i građevine.

Foto: Twitter/Zona Campo
  • 53
  • 54
  • 0

Argentinski ratari i stočari prosvjedovali su ovih dana u gradu San Nicolas u provinciji Buenos Aires kako bi iskazali nezadovoljstvo na poreze i ograničavanje izvoza govedine za koje kritičari tvrde da su loši za ulaganje u sektor stočarstva.

Kako piše infobae, okupilo ih se desetak tisuća, a na mjesto prosvjeda došli su traktorima i kamionetima noseći argentinske zastave. Ovim su skupom, ističu tamošnji mediji, i građani i poljoprivrednici digli glas u korist politika koje podržavaju proizvodnju. Također traže da država prestane intervenirati na tržištu. 

Nicolas Pino, predsjednik Argentinskog ruralnog društva kazao je da će nedostatak angažmana u tom važnom sektoru naštetiti cjelokupnom tamošnjem stanovništvu. "Dijalog je jedini način na koji ćemo natjerati zemlju da ide naprijed", upozorio je.

Naime, prosvjednici negoduju zbog politike predsjednika Alberta Fernandeza koji je u lipnju zabranio izvoz govedine kao načina kontrole rasta njezinih cijena na domaćem tržištu. Najavio je i povećanje poreza te ograničenja u izvozu kukuruza i pšenice.

Selo je osnova za razvoj cijelog društva

"Ponovno otvaranje izvoza bilo je veliko olakšanje, a zbog njegove zabrane suočavamo se s velikim financijskim gubicima", rekao je za reuters Omar Barchetta, 56-godišnji poljoprivrednik dodavši da to stočarstvo čini neisplativim.

Kako piše telam, predsjednik Argentinske ruralne konfederacije (CRA) Jorge Chemes izjavio je da se demonstracijama želi pokazati nezadovoljstvo zbog pogrešnih mjera nacionalne vlade i ustvrdio da je selo temeljna osnova za rast i razvoj cijelog društva.

Argentina će prepoloviti izvoz govedine zbog visoke cijene na domaćem tržištu

Čelnik Argentinske agrarne federacije (FAA) Carlos Achetoni smatra da su zbog ovih mjera najvećem riziku od propasti izloženi mali i srednji proizvođači. Kazao je da Argentina mora napredovati u konkurentnu zemlju kako bi izašla iz siromaštva.

Prosvjedu su se pridružili i drugi sektori pogođeni službenim mjerama, uključujući predstavnike turizma, ugostitelja, prometa, industrije, trgovaca i građevine. Tisuće stanovnika ove regije izašlo je na ulice u znak podrške. 

Inače, ova je zemlja treći svjetski izvoznik kukuruza i prvi dobavljač stočne hrane na bazi soje koja se koristi za tov svinja i peradi u Europi i jugoistočnoj Aziji. Također, svrstana je na 5. mjesto svjetskog izvoznika mesa i to prvenstveno u Kinu.


Tagovi

Argentina Prosvjedi Govedina Izvoz


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrijedni domaćini Akalovići...proizvodnja suhomesnatih proizvoda (kulen, kobasica, slanina, švargla, peka)