Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava
  • 04.11.2022. 15:00

Propada australski urod pšenice - kako će se odraziti na tržište hrane?

Prinos pšenice je smanjen, a najveći dio će završiti kao stočna hrana. Da li će doći do poskupljenja hrane?

Foto: Facebook/Flood Watch Australia
  • 81
  • 40
  • 0

Poplave i obilne kiše su prepolovili australski urod, a očekivao se rekordni prinos visokokvalitetne pšenice, prenosi Reuters.

Međutim, previše vlage je smanjilo žetvu ispod prosjeka u Australiji, koja je drugi najveći svjetski dobavljač žitarica. Kada se ova situacija kombinuje sa sušom u Sjevernoj Americi i rusko-ukrajinskim sukobom koji snažno utiče na globalnu ponudu, velika je mogućnost da će doći do dodatnog rasta cijene hrane.

Durum pšenica za stočnu hranu

Oko polovine usjeva iz istočnog žitorodnog područja, koje je poznato po vrhunskoj durum pšenici, biće preusmjereno za stočnu hranu. Obim štete će se znati tek kada se voda povuče.

"Neki uzgajivači su pretrpjeli potpuni gubitak, ali je još uvijek rano za konačnu ocjenu", rekao je uzgajivač žitarica iz južne Viktorije i predsjednik udruženja GrainGrowers farmeri Brett Hosking. Naveo je da će narednih dvije sedmice imati jasniju sliku.

Tisuće stanovnika u nekoliko gradova u unutrašnjosti, u najmnogoljudnijoj australskoj državi Novi Južni Wales napustili su svoje domove tijekom noći zbog upozorenja na poplave koje se očekuju danas.

Rijeke su nabujale i izašle iz korita te se približile rekordnim razinama poplava.

Poskupljenje hrane

Pod vodom su veliki dijelovi poljoprivrednog zemljišta u toj državi, ali i Queenslandu te Victoriji. Štete su nanijete površinama pod pšenicom i drugim usjevima, uključujući krompir, a odložena je sjetva sirka.

Najveće štete za sada trpi pšenica jer je bila u fazi pred žetvu. Kao posljedica, smanjit će se ponuda poljoprivrednih namirnica i proizvoda. Zbog ove vremenske nepogode, oštećeni su putevi i druga infrastruktura koja se koristi za transport žitarica domaćim korisnicima i lukama širom zemlje.

Zbog zabrinutosti za globalno snabdijevanje očekuje se rast cijena hrane. Tome dodatno doprinose niske zalihe žitarica koje su rezultat smanjene isporuke iz Ukrajine i slabe žetve velikih proizvođača. To povećava rizik od gladi u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta. 


Tagovi

Prinos žitarica Poplave Australija Cijene hrane Poskupljenje Prinos pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.