Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Xylella fastidiosa
  • 29.12.2021. 07:30

Pronađen prirodni biopesticid za opasno bakterijsko oboljenje Xylella fastidiosa?

Opasna bakterijsko oboljenje, koje se javlja na 300 biljnih domaćina, se širi Evropom. U Španiji su pronašli prirodni biopesticid.

Foto: Depositphotos/digicomphoto
  • 107
  • 16
  • 0

Identifikovano je prirodno rješenje protiv Xylella fastidiosa, jedne od bolesti koja najviše brine poljoprivrednike i koja se smatra jednom od najštetnijih fitopatogenih bakterija na svijetu. Ona izaziva ogromne ekonomske gubitke na velikom broju poljoprivrednih kultura, jer dovodi do njihovog venjenja i potpunog propadanja. Naročito su ugrožene masline, vinova loza, citrusi, koštičave voćne i ukrasne vrste.

Za većinu zemalja radi se o karantinskom prouzrokovaču, ali i pored strogih mjera, ova bakterija se širi. Do sada je identifikovano više od 300 njezinih domaćina.

Španska kompanija Lainco pronašla je, kako navode, efikasno rješenje za što su dobili pravo na patent. Poslije pet godina rada razvojnog odjeljenja u saradnji sa Centrom za inovacije i razvoj u zdravstvu bilja (CIDSAV), Univerziteta u Gironi, razvili su prirodno zaštitno sredstvo za ovu bolest, navodi OliveTimes

Djeluje i protiv drugih bakterijskih bolesti

Kompanija je počela s istraživanjem 2016. godine. Tada je testirano eterično ulje eukaliptusa i ono je postiglo odlične rezultate. To je dalo istraživačima ideju da stvore prirodno sredstvo koje je efikasno u suzbijanju ovog prouzrokovača, ali koje će djelovati protiv drugih bakterijskih bolesti. Dobri rezultati su postignuti u kontroli Pseudomonas syringae u kiviju i paradajzu, Xanthomonas arboricola u koštičavim voćkama, odnosno bademu i Erwinia amylovora u kruški.

U Evropi je rizik od širenja ovog oboljenja veoma velik, a prisutna je od 2013. godine. Prema studiji holandskog Univerziteta Wageningen, španskog Instituta za održivu poljoprivredu
CSIC i Valencijskog instituta za agrarna istraživanja, zasnovanoj na bioekonomskom modelu, zaključeno je da bi nedostatak mjera kontrole širenje bolesti u sektoru maslinarstva značio ekonomske gubitke od milijardu evra u periodu od 50 godina. Procjenjena šteta u vinogradarskim oblastima Kalifornije kreće se oko 104 miliona dolara godišnje.

Ova je kompanija u Španiji sredstvo patentirala za upotrebu kao baktericid, a globalno korištenje, navode, biće prošireno tokom narednih mjeseci. Proces registracije i odobrenja u SAD i Evropskoj uniji počinje u 2022. godini, dok su u nekim zemljama Latinske Amerike ti procesi već započeli.

U Puglii iskrčeno 150.000 ha maslinika

Smatra se da je u južnoj italijanskoj regiji Puglia prijetnja od ove bakterije potcijenjena.

"Što se tiče Xylella fastidiosa, još uvijek postoji ogromno potcjenjivanje problema. Očigledno je da ne želimo da shvatimo dimenzije ekonomske i socijalne štete koju taj fenomen proizvodi", stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika saveza poljoprivrednih udruženja. 

Destruktivna bakterija Xylella fastidiosa – nova prijetnja poljoprivredi regiona

U toj regiji upozoravaju farmere na neefikasne lijekove, a od kada se bolest pojavila, prouzrokovala je propadanje i uništavanje hiljade maslinika, oko 150.000 hektara. Problem su dodatno otežali tradicionalni načini uzgajanja u gustoj sadnji i prisustvo štetočine Philaenus spumarius koji se hrani ksilemskim sokom i glavni je prenosilac uzročnika u tom području. Također, posljedično je otpušten veliki broj radnika koji je bio zaposlen u ovom sektoru.


Tagovi

Xylella fastidiosa Biopesticid Španija Prirodno sredstvo Fitopatogena bakterija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.