Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva 2021.
  • 10.02.2021. 14:10

Proljetna sjetva neizvjesna zbog većih cijena đubriva - hoće li se i šta sijati?

Trenutno za jednu tonu đubriva trebalo bi izdvojiti 750 KM dok je prošle godine ista količina iznosila 600 KM.

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 229
  • 447
  • 0

Nova godina je poljoprivrednicima u BiH donijela dosta problema. Jedan od njih je i to što su cijene vještačkih đubriva sada za 20 do 30 odsto veće nego u 2020. pa je samim tim odmah i neizvjesno koliko će se zasijati obradivih površina. 

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača smatraju da je razlog tome što su ratarske kulture prošle sezone držale neku rentabilnu cjenu pa se to sada ove sezone poravnalo kroz cijenu koštanja potrebnih inputa.

"Ove godine i sjemenski materijal je poskupio, prije svega kukuruz i soja tako da na kraju kad se sve sabere, farmeru ne ostane ništa. Samo prividno izgleda da je to bila dobra godina", naveo je za Nezavisne Stojan Marinković, predsjednik Saveza.

Dodaje da trenutno za tonu đubriva trebalo bi izdvojiti 750 KM dok je u 2020. ista količina iznosila 600 KM, pri tom treba imati u vidu i to da su distributeri različiti pa i to utiče na različite iznose. Ocjenjuje da proizvođače u 2021. očekuje znatno skuplja proljećna sjetva nego što je to do sada bio slučaj. 

Nikad skuplja sezona pred nama ?

"Visoke su cijene inputa. Skeptični smo i strahujemo da će 2021. biti mnogo nepovoljnija po agrarni sektor", otkriva on, ističući kako je odluka Vijeća ministara BiH da ne podrže uvođenje zaštitnih mjera, samo potvrdila njihove strahove.

Kako smo ranije pisali, Marinković ocjenjuje da su tržišni viškovi samo jednim izrazito malim procentom uzrokovani smanjenom potrošnjom usled pandemije (sa svim posljedicama koje nam je donijela - nema proslava, skupova, restorani manje troše, dijaspora nije dolazila, nema turista....) i vlastitom proizvodnjom u baštama koje su zasijane paketima pomoći ministarstva poljoprivrede.

"Viškovi poljoprivrednih proizvoda kod nas su direktna posljedica neodgovorne spoljnotrgovinske politike Savjeta ministara BiH, od njihovog osnivanja prije dvije decenije. Nikada nisu donijeli nijednu mjeru zaštite poljoprivredne proizvodnje kod nas i zato nam je tako danas", smatra on.

Upitno i da li će se sijati ?

I u Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice potvrđuju da se neposredno pred sjetvu, proizvođači nalaze u neizvjesnoj situaciji. 

"U velikom smo problemu zato što cijena repromaterijala raste i ne znamo kada će se zaustaviti, a pri tom će ljudi razmisliti da li uopšte da siju nešto i kako će to izvesti", kaže Savo Bakajlić, predsjednik udruženja. 

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Prošlogodišnja sjetva odvijala se za vrijeme vanrednog stanja, uzrokovanog Covid-19 situacijom. Većina farmera nije strahovala od virusa pa su prethodnog proljeća zasijane rekordne površine. Na tržištu je bilo dovoljno i đubriva i sjemena jer apoteke se snabdjevaju uglavnom u zimskom periodu pa su stvorene značajne zalihe, a nije bilo poskupljenja. 

Prema mišljenju nekih farmera, đubriva i sjemena koja imamo na tržištu su skoro 90% iz uvoza - jedino u Lukavcu proizvodimo đubrivo, a sjeme kukuruza na institutu u Banja Luci.


Tagovi

Proljetna sjetva Cijene đubriva Vještačka đubriva Cijene inputa Stojan Marinković Zaštitne mjere Sava Bakajlić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete