Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 17.02.2022. 18:00

Proizvodnja gnojiva: Ruski EuroChem za 455 miliona eura preuzima austrijski Borealis?

Borealis je vodeći evropski proizvođač azotnih gnojiva sa sjedištem u Austriji. Tri pogona ima u Francuskoj, a po jedan u Njemačkoj i Austriji te više od 50 distribucijskih tačaka širom kontinenta

Foto: Depositphotos/frantic00
  • 197
  • 49
  • 0

EuroChem grupa, među vodećim globalnim proizvođačima gnojiva, ušla je u ekskluzivne pregovore o preuzimanju poslovanja s azotom grupe Borealis, vrijednog 455 miliona eura

Borealis je vodeći evropski proizvođač azotnih gnojiva sa sjedištem u Austriji. Tri pogona ima u Francuskoj, a po jedan u Njemačkoj i Austriji te više od 50 distribucijskih tačaka širom kontinenta koji na godišnjem nivou isporučuju oko četiri miliona tona svojih proizvoda u zemlje zapadne, srednje i jugoistočne Evrope gdje je promet proizvoda uglavnom vezan uz rijeku Dunav. Njihov godišnji prihod iznosi 908 miliona eura. 

Sjedište u Švicarskoj, proizvodnja u Rusiji

"Preuzimanje Borealisovog poslovanja s azotom u naš portfelj, nakon dogovora, značajno će nam ojačati uporitše na tako ključnom tržištu kao što je Evropa", rekao je izvršni direktor EuroChem grupe Vladimir Rashevskiy.

Sklapanje ugovora očekuje se u drugoj polovini godine. 

Iz ove grupacije osim što tvrde da su najveći svjetski proizvođač gnojiva, navode da su i jedna od samo tri kompanije u svijetu s proizvodnim kapacitetom za sve tri primarne skupine hranjivih tvari: azot, fosfate i kalijev karbonat (potašu). Kako ističu na svojim stranicama, ova vertikalno integrirana kompanija širi svoje proizvodne i distribucijske kapacitete u ključnim regijama diljem svijeta. Iako im je sjedište u Švicarskoj, njihovi ključni proizvodni pogoni nalaze se u Rusiji, Belgiji, Kazahstanu i Litvi. 

Širenje i u Latinskoj Americi

Na svojim su stranicama objavili kako bilježe rekordan rast EBITDA (dobit prije kamata, poreza, amortizacije) za fiskalnu 2021. godinu, od 127 posto, a iznosila je 3,9 milijardi dolara. Prodaja im je porasla za 66 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 10,2 mlrd.$.

U 2021. su povećali proizvodnju potaše na 2,6 miliona tona u fabrikama Usolsky i VolgaKaliy te potpisali dva ugovora o kupoprodaji dionica u Brazilu - rudnika i fabrike fosfata Serra do Salitre i distribucijskog posla u kompaniji za proizvodnju gnojiva Heringer. 

Većinski vlasnik EuroChema je Andrey Melnichenko kojeg je Forbes prošle godine svrstao među deset najbogatijih ruskih biznismena čije je vlasništvo tada procijenjeno na 17,9 milijardi dolara. Trenutno na listi s procijenjenim bogatstvom od 27,6 milijardi dolara zauzima 105. mjesto.

Visoke cijene gnojiva i u 2022?

Ističu da su prošlu godinu uprkos visokim cijenama plina i političkim previranjima povećali prodaju za šest posto, na 27 miliona tona. Prodaja azota rasla im je za četiri posto, fosfata 17 posto, a kalijevog karbonata (potaše) 15 posto.

Kada je riječ o izgledima tržišta u 2022., navode da uprkos geopolitičkim napetostima, važnost agrara i sektora gnojiva za globalnu sigurnost hrane, daje povoljne naznake. Ističu da visoke cijene žitarica jačaju poljoprivrednike i potiču potražnju za svim gnojivima. "Trgovinski izvozni protekcionizam i sankcije, ograničavaju globalne trgovinske tokove i količinu snabdijevanja, dok neviđeno visoki troškovi plina i energije povećavaju granične troškove proizvodnje. Iako se očekuje da će neki od tih tržišnih pokretača popustiti tokom 2022., oni i dalje uzrokuju više cijene gnojiva u 2022. u odnosu na 2021.", zaključuju u svom saopćenju. 


Tagovi

EuroChem Borealis Tržište gnojiva Vladimir Rashevskiy Andrey Melnichenko Preuzimanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.