Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovački duhan
  • 27.05.2017. 12:00

Proizvodnja duhana kao ekonomski pokretač

Jović: Nama je interes revitalizacija proizvodnje i u tome vidimo primarni razvoj poljoprivrede, pored sadnje smilja, povrća i voća.

Foto: Pixabay/webyourlife
  • 392
  • 26
  • 0

U Hercegovini se duhan uzgaja više od dva stoljeća i tisućama obitelji donosio je kruh i život. Prava "škija" je nekad bilo "žuto zlato", a danas proizvođači duhana moraju strahovati od zatvora i uništavanja nasada.

Zakonska regulativa o uzgoju ne postoji, otkupnih stanica za duhan više nema. Ali, mnogi i dalje uzgajaju duhan makar moraju strepiti pred policijskim istražiteljima jer krše postojeće zakone o duhanu. Ali preživjeti se mora.

"U mojoj obitelji duhan se sadio od mojih pradjedova, a u grudsko područje stigao je čak 50 godina prije vinove loze. Ali, danas je stanje u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti potpuni kaos. Nekada su otkupne stanice postojale u Trebinju, Ljubuškom, Stocu, Čapljini, Posušju, Širokom Brijegu... Danas su sve propale, zatvorene i - slučajno ili ne - gorjele su u požarima i po nekoliko puta", kaže Gojko Pezer iz mjesta Pogana Vlaka u općini Grude za dw.

Nezakonita proizvodnja

Ovaj hercegovački proizvođač duhana već godinama se bori "protiv vjetrenjača". Unatoč tome i ove godine sa svojom obitelji uzgaja duhan na nekoliko njiva iako je, kako sada stvari stoje, cjelokupna proizvodnja duhana u Hercegovini nezakonita. Naime, duhanari se ne mogu registrirati u Hercegovini kao proizvođači duhana jer ne postoje otkupljivači.

"Nemamo otkupnih stanica, nemamo zakona koji bi nam omogućio da se ovdje registriramo kao proizvođači duhana. U svakom trenutku policijski istražitelji mogu nam uništiti naše rasadnike, zasađeni duhan ili naše sušare", kaže ovaj bivši inženjer.

Neće odustati

On, kao i njegov kolega Ambrozije Leko, ne planiraju odustati od duhana. Suprotno od toga: od političara će inzistirati na donošenju zakona kojim bi se proizvodnja duhana u Hercegovini legalizirala.

"Sramota je kako se u duhanu ne vidi značaj u zapošljavanju i cjelokupnu ekonomiju u Hercegovini pa tako i državu i to u vremenu kada tehnologija omogućava lakšu proizvodnju", smatraju obojica dodavši kako će unatoč svemu, sljedeće godine posaditi - još više.

Gospodarski zamah

Važnost proizvodnje duhana, ali i veliki neriješen problem vide i mjerodavni u vlasti. Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije konstatira:

"Mi imamo problem s proizvodnjom duhana. Ugasila se i u stečaju je i posljednja otkupna stanica duhana u Hercegovini i problem su otkupljivači. Nama je interes revitalizacija proizvodnje i u tome vidimo primarni razvoj poljoprivrede, pored sadnje smilja, povrća i voća. To će svakako biti gospodarski zamah u Hercegovini", smatra županijski ministar.

Plan za revitalizaciju proizvodnje duhana u Hercegovini postoji i među stručnjacima u Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar. To je pravni nasljednik nekadašnjeg Duhanskog instituta Mostar, osnovanog daleke 1961. godine.

Otvaranje tržišta i smanjenje otkupnih cijena

Prof.dr.sc. Marko Ivanković koji je na čelu tog Agromediteranskog zavoda već duže vrijeme ima ideju kako proizvodnju duhana učiniti značajnim, ekonomskim pokretačem, a hercegovačkim duhanarima vratiti dostojanstven život:

"Otvaranje tržišta i smanjenje otkupnih cijena je učinilo svoje. Projektna ideja je legalizirati i revitalizirati proizvodnju hercegovačkih sorti duhana i zainteresirati ulagače-otkupljivače koji u tome vide ekonomsku korist. Uvjeren sam da bi visokokvalitetan duhan iz Hercegovine i proizvodi od duhana imali svoje mjesto na tržištu", smatra Ivanković koji procjenjuje da su od ideje do realizacije projekta potrebne tri godine i zainteresirani ulagač.

Foto: Pixabay/webyourlife


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Marko Ivanković Federalni agromediteranski zavod Mostar Donko Jović Škija Hercegovački duhan Ambrozije Leko Gojko Pezer Duhan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...