Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 19.10.2022. 18:00

Proizvodnja đubriva u Evropi bi mogla propasti - upozorava Yara

Uslijed smanjene proizvodnje u Evropi smanjuje se dostupnost đubriva širom sveta, što ima direktne, negativne posljedice po globalni sistem ishrane i prehrambenu sigurnost

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 77
  • 18
  • 0

Norveški proizvođač đubriva Yara poziva EU i nacionalne vlade da hitno i odlučno djeluju kako bi osigurali da Evropa smanji svoju zavisnost od Rusije u pogledu hrane i đubriva. Iz kompanije saopštavaju da je snažna evropska industrija đubriva ključna ne samo za osiguranje prehrambene sigurnosti na općem nivou, već i za osiguranje da naš kontinent može da nastavi da preuzme vodstvo u zelenoj tranziciji.

Ugrožen globalni sistem hrane

Uslijed smanjene proizvodnje u Evropi smanjuje se dostupnost ovih proizvoda širom sveta, što ima direktne, negativne posljedice po globalni sistem ishrane i prehrambenu sigurnost. Iz Yare poručuju da je upravo domaći sektor ključan za globalnu održivost. Napominju da đubriva proizvedena na našem kontinentu imaju karbonski otisak koji je samo polovina globalnog prosjeka u poređenju s ruskim.

"Imperativ je da rat protiv Ukrajine ne uništi put prema smanjenju emisija stakleničkih plinova na nulu. Nezamislivo je da ćemo postići klimatske ciljeve bez jake, zelene evropske industrije", rekao je Svein Tore Holsether, predsjednik i izvršni direktor Yare. Dodaje da su nam umjesto slabljenja pozicije lidera u dekarbonizaciji, potrebni koordinirani napori da se postigne nulta emisija i istovremeno smanji ovisnost o Rusiji.

Pozivaju na strategiju EU za đubriva, jer na mineralnim počiva 50 posto hrane koja se danas uzgaja, što predstavlja ključni korak ka obezbjeđivanju strateške autonomije u hrani i poljoprivredi.

Industriji đubriva i poljoprivrednicima treba više novca - EU će promicati korištenje stajnjaka?

Paket rješenja trebao bi uključivati mjere koje će osigurati kontinuirani pristup prirodnom gasu na kome počiva proizvodnja, ubrzati korištenje obnovljive energije i ojačati stratešku autonomiju Evrope u ovoj oblasti.


Tagovi

Yara Proizvodnja đubriva Mineralna đubriva Nestašica Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.