Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje Golub
  • 17.05.2019. 09:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Proizvode 300 košnica mjesečno - planiraju proširiti proizvodnju i zaposliti još radnika

U našem Pčelarskom centru u Brčkom se proizvode košnice svih tipova i to na najkvalitetniji i najsavremeniji način kada je u pitanju stolarski zanat. Kapacitet nam je oko 300 košnica na mjesečnom nivou što nije dovoljno ako bi se opredjelili na veći nivo rada koji predviđa izvoz i prodaju na veliko, najavljuje Milan Dragičević iz udruženja Golub.

Foto: Facebook/Embassy of Sweden in Sarajevo
  • 187
  • 11
  • 0

Udruženje Golub u Brčkom pokrenuto je od strane nekoliko entuzijasta, prvenstveno kao želja da se unaprijede uslovi života u ruralnim krajevima Brčko distrikta. Danas je ovo udruženje jedna od ključnih organizacija za promociju ruralnog razvoja, podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i održive poljoprivrede.

Osim poljoprivrednih proizvođača čine ga i stručnjaci iz raznih oblasti. Već su odradili niz uspješnih projekata u promociji turizma i radu sa zajednicom te dokazali da mogu napraviti važne iskorake. 

Osnovali Pčelarski centar 

Nisu stali na tome. Naime, u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, udruženje je pokrenulo Pčelarski centar u Brčkom, navodi Farma BiH.

"Uskoro kroz udruženje želimo registrovati i preduzeće kako bi mogli da svoje poslovne ideje širimo na ozbiljniji način te da relizujemo neke preliminarne dogovore oko izvoza naših proizvoda. U našem Pčelarskom centru u Brčkom se proizvode košnice svih tipova i to na najkvalitetniji i najsavremeniji način kada je u pitanju stolarski zanat. Kapacitet nam je oko 300 košnica na mjesečnom nivou što nije dovoljno ako bi se opredjelili na veći nivo rada koji predviđa izvoz i prodaju na veliko. No, mi smo ponosni i na svoje trenutne rezultate te vjerujem da prostora za napredak ima", najavljuje Milan Dragičević iz udruženja Golub. 

Osim košnica, u Pčelarskom centru proizvode i satne osnove po sistemu hladnog valjanja.

Jedini na Balkanu rade sterilizaciju u autoklavu

"Uz ovu liniju spojili smo i sterilizaciju pod pritiskom - u autoklavu što na Balkanu niko još nije uradio. Da napomenemo, jedino sterilizacija u autoklavu na temperaturi od 135 °C uz pritisak od 3,4 bara u trajanju od 30 minuta garantuje potpunu sterilizaciju voska. U planu smo da tražimo partnere za kupovinu dodatne opreme i mašine koje će nam omogućiti da zaposlimo oko 15 radnika, kako bismo dostigli odgovarajuće količine za kupce u inostranstvu", pojašnjava Dragičević.

Dragičević ističe kako je pomoć USAID/Sweden FARMA II projekta bila ključna, a odnosila se na nabavku dvije stolarske mašine i linije za izradu satnih osnova. "Međutim, pored toga dobili smo mnogo dobrih savjeta i proširili smo svoje znanje. Poruka svim trenutnim i budućim proizvođačima je da nikada ne posustaju i da ne odustaju. Vrijedno da rade i da se trude maksimalno da unaprijede svoj posao", zaključuje Dragičević.

Dodjela košnica mladim pčelarima

Trenutno rade na realizaciji više pojedinačnih poslova kako bi bili što konkurentniji na tržištu, te proširenje proveli na najbolji mogući način. Sve to traži usavršavanje proizvodnje košnica i satnih osnova, nabavku novih mašina, nabavku repormaterijala odgovarajućeg kvaliteta, potpisivanje ugovora s pilanama kako bi osigurali osnovnu sirovinu za rad, nabavku čistog pčelinjeg voska te upošljavanje novih radnika. 

U toku je i realizacija dodjele košnica koje sami proizvode mladim pčelarima koji su prošli pčelarsku obuku i koji žele da se nastave baviti pčelarstvom. 

Naime, u okviru projekta "Razvoj pčelarstva Brčko distrikta BiH" koji finansira Farma II (USAID/Sweden), raspisali su javni poziv za dodjelu grantova u pčelarstvu koji je namijenjen mlađima od 40 godina, ženama, kao i onima koji trenutno imaju manji broj košnica, a žele da ih povećaju kako bi ostvarili pravo na podsticaj u poljoprivredi te uozbiljili svoje bavljenje pčelarstvom.

Za ovaj dio projekta osigurano je 35.000 KM, a pojedinac može maksimalno da dobije 4.000 KM. Poziv obuhvata nabavku novih košnica u dijelovima ili u cjelini i nabavku pčelinjih rojeva i zajednica.

Kako bi se znalo da su kandidati ozbiljni, za tražena sredstva kandidat participira sa 50% sredstava koja po potpisivanju ugovora o dodjeli granta uplaćuje na račun Udruženja "Golub". Kandidat dodijeljeni grant može realizirati najdalje do augusta tekuće godine. Poziv je otvoren do 20. maja.

Za sve dodatne informacije obratiti se na telefon +387 65 983 312 ili lično u Pčelarskom centru Brčko koji se nalazi na Željezničkoj stanici.
 


Tagovi

Udruženje Golub Pčelarski centar Proizvodnja košnica Milan Dragičević Sterilizacija u autoklavu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]