Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz peleta
  • 02.11.2022. 15:15

Proizvođači peleta daju rok vlastima - nezadovoljni zabranom izvoza

Proizvođači upozoravaju da odluka o zabrani izvoza peleta može dovesti do zatvaranja kompanija i otpuštanja radnika

Foto: Depositphoto/fotovincek
  • 250
  • 127
  • 0

Proizvođači peleta nezadovoljni su zabranom izvoza. Ističu da je domaće tržište većinom podmireno i da oni zbog ovakve odluke nemaju narudžbe. Upozoravaju da ona može dovesti do zatvaranja kompanija i otpuštanja radnika, izvještavaju Nezavisne novine.

Kako znamo, prije nekoliko dana Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je odluku o zabrani izvoza peleta do 31. januara naredne godine.

Rok od sedam dana za povlačenje odluke

Proizvođače je ova vijest zatekla jer, kako tvrde, potražnje na domaćem tržištu skoro da nema. Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH, navodi da će oni koji su uzeli narudžbe i stavili potrošače na liste čekanja u narednih sedam dana isporučiti posljednje količine.

"U istočnom dijelu Republike Srpske potražnja je stala prije 20 dana i proizvođači samo rade za zalihu. Svi ćemo uskoro raditi za zalihu i ne znamo do kada ćemo to moći trpjeti ili ćemo stati s proizvodnjom."

Istakao je da troškovi održavanja zavise od veličine proizvođača i koštaju između 70.000 i 300.000 KM. Zbog toga su primorani da vlastima daju sedam dana da povuku odluku, koja nije, navode, niti u interesu stanovništva.

No, spremni su na razgovore i ustupke: "Visoke cijene nisu posljedica naših aktivnosti, a ako ostanu, uništićemo domaće tržište. Jedini način je da se omogući izvoz", kaže Ivanović. 

Trenutna cijena kod proizvođača je od 650 do 750 KM. Sirovine su povoljne, ali mnogi imaju pristup malom obimu, oko 30 posto. Zbog toga su prinuđeni da kupuju od preprodavaca po većim cijenama. Za kubik piljevine je potrebno izdvojiti 40 KM, a za tonu peleta treba od osam do 10 kubika što je oko 400 KM. Ivanović pita: "Gdje su tu plate radnicima, folija, rezervni dijelovi, palete i ostalo?"

Zabrana više nema smisla, tvrde proizvođači (Foto: Depositphotos/tchara)

Radnike će slati na prinudne godišnje odmore? 

Kompanija "Drvosječa", koja izvozi pelet u Sloveniju, Italiju, Austriju i Njemačku, je prva inicirala i tražila od države da se zabrani izvoz prije nekoliko mjeseci, ali je sada drugačija situacija.

"Odluka o nastavku zabrane izvoza nije povoljna iz razloga što je domaće tržište podmireno i svi smo očekivali da će se pustiti izvoz i da ćemo uzeti dio kolača iz Evrope", objašnjava Muhamed Helać, menadžer kompanije. Dodao je da je ranija odluka  imala za cilj da snizi cijene i osigura dovoljne količine za domaće tržište. Međutim, vlast je dozvolila izvoz briketa, što su svi iskoristili pa ga nije bilo dovoljno i zbog toga nisu padale cijene. Nakon toga došlo je do nove zabrane koja je izostavila ogrjevno drvo. Nije bilo dovoljno sirovine, jer nema jasne klasifikacije drveta i cijene su ostale visoke.

Helać je upitao zašto nisu sve zabranili. Naveo je da se domaće stanovništvo snabdjelo dovoljnim količinama.

"Svi proizvođači i distributeri peleta su dali sedam dana roka vlastima da povuku odluku. Ukoliko se ona ne povuče, čak i mi kao velika kompanija koja zapošljava 300 radnika u pet gradova ćemo morati da ih pošaljemo na prinudne godišnje odmore jer nemamo posla."


Tagovi

Izvoz peleta Pelet Rok vlastima Ogrjevno drvo Otpuštanje radnika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete