Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena područja
  • 25.04.2019. 16:00

Proglasit će se pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH?

U Federaciji BiH je zaštićeno svega 3,24 posto područja, što je mala površina ako se uzmu u obzir iznimno bogatstvo diverziteta, specifična biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomene zemlje.

Foto: Pixabay/salihaltuntassa
  • 72
  • 27
  • 0

S ciljem suradnje i uspješnog provođenja aktivnosti na uspostavi novih zaštićenih područja, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s resornim kantonalnim ministrima iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10,  te predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP). 

U Federaciji BiH je zaštićeno svega 3,24 posto područja, što je mala površina ako se uzmu u obzir iznimno bogatstvo diverziteta, specifična biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomene zemlje. Standard i zahtjev Evropske unije je da svaka zemlja treba zaštititi najmanje 10 posto svoje teritorije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH.

Za naredni period je predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH i to Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sistem Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediteranetum, što bi moglo iznositi ukupno 5 posto zaštićenih područja.

Veće mogućnosti korištenja sredstava EU

Ova prirodna područja predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini i svijetu, a sva će nakon ulaska u EU postati dio evropskog prirodnog nasljeđa.

Proces uspostave zaštićenih područja omogućava Bosni i Hercegovini korištenje i sredstava iz fondova Evropske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od evropskog značaja i utvrditi koji je to postotak državne teritorije. 

Ta područja ni u kom slučaju neće biti "ograđena" zaštićena područja, već će biti otvorena i često ovise o održivim ljudskim djelatnostima i upotrebi zemljišta. Ukoliko su vlasnici nekretnina izloženi ograničenjima, onda imaju pravo na poticaje ne samo državne, nego i Evropske unije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Edita Đapo Zaštićena područja Evropska unija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete