Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje zraka
  • 16.12.2019. 11:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Proglašena epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo zbog zagađenja zraka

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

Foto: Pixabay/eugeniu (ilustracija)
  • 66
  • 9
  • 0

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za epizodu "Pripravnost" (50 µg/m3), prema kojem su jutros na stanicama izmjerene sljedeće vrijednosti: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, slabim vjetrom i sa mogućnošću temperaturne inverzije te u skladu s time i daljnje pogoršanje kvaliteta zraka, stoji u saopštenju na stranicama Vlade Kantona Sarajevo.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, proglašava epizodu ¨Pripravnost¨u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan, uz kontinuiran nastavak praćenja stanja kvaliteta zraka.

Mjere koje treba provoditi u okviru epizode "Pripravnost" su: u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš, pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju stanovništvu Kantona da smanji kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća. Apeluju i  na rizične  grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama, da reduciraju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

Nepovoljna situacija kada je u pitanju kvalitet zraka se očekuje i u narednim danima što može dovesti do pogoršanja postojećih zdravstvenih tegoba te apeluje na stanovništvo da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa stanjem kvaliteta zraka, u mjeri koliko je to provodivo.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: "Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo".

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici Kvalitet zraka


Tagovi

Zagađenje zraka Kanton Sarajeva Epizoda pripravnost Pogoršanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete