Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava
  • 19.03.2018. 14:00

Proglašena elementarna nepogoda u Bosanskoj Krupi

Zbog plavljenja poljoprivrednih zemljišta, putnih komunikacija i pojave sedam većih klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Foto: Facebook/Bosanska Krupa
  • 189
  • 13
  • 0

Općinski štab Civilne zaštite Bosanska Krupa danas je na nastavku sjednice otvorene još prije sedam dana, zbog poplava i velikog broja klizišta, u Bosanskoj Krupi proglasio stanje elementarne nepogode.

Vodostoji rijeka i manjih vodotoka u Bosanskoj Krupi jučer su opet uslijed kišnih padavina bili povišeni. U nedjelju dva sata iza ponoći Una je još jednom u posljednjih nekoliko dana dostigla svoju kritičnu tačku od 290 cm. Do 7 sati je narasla još 4 cm, međutim od tada njen nivo ima tendenciju laganog opadanja ili se nalazi u stanju mirovanja. Vodostaj Une izmjeren danas u 10 sati u Bosanskoj Krupi iznosi 288 cm, a u Bosanskoj Otoci 297 cm. Dakle, situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali zbog plavljenja poljoprivrednih zemljišta, putnih komunikacija i pojave sedam većih klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode, navode Krupljani.

Uspjeli zaštititi domaćinstva

"Primorani smo bili proglasiti stanje elementarne nepogode, usljed naglog topljenja velikog snijega i obilnih kiša. Već šest dana imamo vrlo visok vodostaj koji je u nekoliko navrata i prelazio kritičnu tačku. Imali smo puno troškova, međutim najvažnije je da smo u najvećem dijelu uspjeli zaštititi domaćinstva, bilo je prodora vode, ali smo odmah reagovali i uspjeli sanirati. 

Ono što nam sada stvara najveći problem su veliki broj klizišta, za sada sedam i to ne malih, koji će zahtijevati značajna finansijska sredstva. Zbog nepovoljne vremenske prognoze nas očekuje period neizvjesnosti i zbog toga smo u stalnom zasjedanju, moramo biti spremni na sve što nas čeka u narednim danima", kazao je komandant Štaba Armin Halitović naglasivši da se lokalno stanovništvo odaziva na sve njihove pozive te pomažu kad dođu ekipe i Civilne zaštite i komunalnog preduzeća.

"Građani su tu, spremni pomoći da se ti odbrambeni nasipi postave kako bi se zaustavio prodor vode u domaćinstva", zaključio je Halitović.

Voda je ispravna za piće

Na sjednici Štaba je i demantovana informacija koja se posljednjih dana javlja u medijima da voda u Bosanskoj Krupi nije za piće. Direktor JKP "10. juli" Nijaz Tatarević kaže da se voda redovno kontroliše, te da je i trenutno ispravna, dakle upotrebljiva i za piće, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa.


Tagovi

Bosanska Krupa Elementarna nepogoda Una Poplava Klizišta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !