Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita prirode
  • 14.09.2019. 07:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Novi Grad

Proglašen Park prirode Una - odbrambeni mehanizam prema vlastima Hrvatske

Područje koje se proglasi parkom prirode u evropskom zakonodavstvu ima drugačiji i poseban status, rekla je ministrica Srebrenka Golić.

Foto: Pixabay/Mikica_MP
  • 126
  • 12
  • 0

Vlada Republike Srpske na posljednjoj je redovnoj sjednici razmatrala i usvojila Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode "Una". 

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da odluka Vlade o proglašenju Parka prirode "Una" predstavlja još jedan odbrambeni mehanizam Republike Srpske prema vlastima Hrvatske i namjerama da na Trgovskoj gori na granici sa BiH u blizini opštine Novi Grad odlažu radioaktivni nuklearni otpad.

"Područje koje se proglasi parkom prirode u evropskom zakonodavstvu ima drugačiji i poseban status", rekla je ministar Golić.

Najavljeni protesti

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju najavila je da će 27. septembra biti održani protesti na kojima će građani koji žive u slivu rijeke Une izraziti nezadovoljstvo namjerom vlasti Hrvatske da taj lokalitet zagade gradnjom odlagališta radioaktivnog otpada, stoji u saopštenju Vlade RS. 

Ona je rekla da se Park prirode "Una" u Republici Srpskoj graniči sa Nacionalnim parkom prirode "Una" u Federaciji BiH, te da obuhvata 13 opština u slivu rijeke Une u kojem živi 230.000 stanovnika.

Ministrica Golić je najavila da će iduće sedmice održati sastanak sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igorom Crnatkom, prije njegovog odlaska na međunarodnu konferenciju o atomskoj energiji u Beču, kako bi ga upoznala o svim aktivnostima koje je Republika Srpska preduzela s ciljem sprečavanja namjere Hrvatske da izgradi odlagalište nuklearnog otpada.

Odlagalište treba izgraditi u mjestu Vrbina

"Crnadak treba još jednom javno da pozove vlasti Hrvatske da to odlagalište izgrade na lokalitetu koji je predlagala Slovenija u mjestu Vrbina, na mjestu nastanka tog nuklearnog otpada", istakla je ona.

Ministrica ekologije je podsjetila na sve dosadašnje aktivnosti resornog ministarstva s ciljem sprečavanja namjera Hrvatske za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ističući da je tim povodom održan niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih vlasti, međunarodna konferencija, te zasjedanje lokalnih parlamenata i Narodne skupštine Republike Srpske. Ona je dodala da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvi preduzeo korake kada je riječ o namjeravanoj gradnji odlagališta nuklearnog otpada Hrvatske i zatražio informacije od resornog ministarstva, a nakon toga Predsjedništvo BiH donijelo je zaključke da se to odlagalište pomjeri na neku drugu od ponuđenih sedam lokacija.


Tagovi

Zaštita prirode Una Rijeka Una Park prirode Una Radioaktivni nuklearni otpad Novi Grad


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.