Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 29.01.2022. 18:00

Prodaja traktora u Evropi rasla 2021. godine

Najprodavaniji brendovi su John Deere, New Holland, Fendt, Case IH, Massey Ferguson, Valtra, Kubota, Deutz-Fahr, CLAAS i drugi

Foto: Depositphotos/vverve
  • 94
  • 23
  • 0

Proizvođači traktora, globalno najtraženijih poljoprivrednih strojeva, stalno se natječu u novim modelima i inovacijama koje olakšavaju njihov rad, smanjuju potrošnju goriva, nude inovativna rješenja.

Najprodavaniji brendovi su John Deere, New Holland, Fendt, Case IH, Massey Ferguson, Valtra, Kubota, Deutz-Fahr, CLAAS i drugi.

Prodaja se razlikuje od države do države, ali je zabilježen rast u mnogim zemljama.

Rekordana prodaja u Italiji

U Italiji je zabilježen rekordan rast prodaje traktora od 36 posto prema podacima koje je FederUnacoma obrađivala na osnovu registrovanih u Ministarstvu saobraćaja. Osim podrške ruralnom razvoju kroz sufinansiranje sredstvima iz Evropske unije, ondje je obnova mašinskog parka prioritet i država nastoji kroz niz mjera da olakša kupovinu poljoprivredne mehanizacije, navodi Farmer

Lider na ovom tržištu je New Holland, koncerna CNH Industrial kojega kontrolira talijanska obitelj Agnelli, a slijede ga Landini, John Deer, Antonio Carraro i Same.

John Deer prvi u Francuskoj i Britaniji

I pored domaće proizvodnje, Francuzi su svoje povjerenje dali John Deere-u, a slijede ga New Holland, Fendt, Claas. U 2021.  je prodano njih 24.543 što je povećanje u odnosu na prethodno razdoblje za 2,7 posto. Najveći broj prodan je u segmentu od 100 do 149 KS, ali je najbolja dinamika karakteristična za nešto snažnije strojeve od 150 KS do 199 KS.

Tražili su se jači modeli (Foto: John Deere)

Prema podacima koje je objavilo Udruženje poljoprivrednih inženjera (AEA) u Ujedinjenom Kraljevstvu je prodaja porasla za gotovo 16 posto, a prodano je njih 12.017. I ondje je John Deere nadmašio konkurenciju. Ova kompanija dominira tržištem više od dvadeset godina i pored ovoga uspjeha, ipak se osjeti pad za skoro 5,5 posto u posljednjih nekoliko godina.

U Švicarskoj kupuju skuplje strojeve

U Švicarskoj farmeri kupuju nešto skuplje traktore, a ondje je registrirano njih 2.330, što predstavlja rast prodaje od 14,3 posto.

Fendt je vodeći na tržištu, a slijede ga John Deere i New Holland. Sljedeća mjesta zauzimaju Deutz-Fahr, Massey Ferguson i Claas. Švicarski brand Hurlimann pomaknuo se s 10. na 7. mjesto, te iza sebe ostavio Steyra. 

U Njemačkoj i Austriji se još uvijek ne zna kako je završila 2021. No, podaci za novembar pokazuju da bi ona mogla biti dobra i da će obje zemlje zabilježiti rast prodaje.

Do jeseni su u Njemačkoj najprodavaniji bili traktori marki John Deere, Fendt, Deutz-Fahr, kombinirane snage Case IH/Steyr i Claas. U Austriji je u sličnom razdoblju na prvom mjestu bio domaći Steyr, a slijede ga New Holland, John Deere, Fendt i Lindner.

Poljski farmeri traže manju snagu

U Poljskoj je broj traktora koji su prvi put registrovani povećao za skoro 43 posto u 2021. godini. Taj broj bi bio veći da nije bilo kašnjenja u proizvodnji zbog nedostatka komponenti, piše Farmer. Razlog tome su problemi u isporuci robe što je rezultat poremećaja u snabdijevanju, a jedan od značajnih razloga je i pandemija korona virusa. 

Dominaciju na tamošnjem tržištu i dalje drži New Holland koji je već trinaestu godinu na prvom mjestu, a prate ga Kubota, John Deer i Deutz-Fahr.

I pored toga što broj prodanih raste, ovi brendovi su izgubili dio tržišnog kolača. Korist od toga su imale kompanije Lavol i Arbos. Njihova prednost je što su prodavali traktore manje snage do 50KS. Dobar dio prodaje zauzimaju Fendt, TYM i Landini.

New Holland brand je među prodavanijima (Foto: New Holland)

Ukrajina također nije sumirala sezonu, ali je do jeseni lider na domaćem tržištu bio bjeloruski MTZ, koji je nadmašio svoje konkurente s 62 posto ukupnog broja. Slijede ga John Deere (13%), New Holland (10%) i Case IH (4%).

Idemo li još sjevernije, u Švedsku, ondje je u 2021. registrirano 2.971 novi traktor te zabilježen rast prodaje od 7 posto. Na prvom je mjestu John Deere, na drugom Valtra, a na trećem New Holland. 

Iako još nema potpunih podataka za SAD, ondje je prodano gotovo 318.000 traktora. 

Može se zaključiti da prošla godina, nakon vrlo čudne 2020., i nije bila tako loša za prodaju poljoprivrednih strojeva. Šta nas očekuje u ovoj, pokazat će vrijeme. Iako predstavnici kompanija tvrde da neće biti problema s dostupnošću, već sada postoje informacije da se vrijeme čekanja pojedinih modela produžuje. 


Tagovi

Prodaja traktora Traktori Poljoprivredne mašine Rast Evropa John Deere New Holland Claas


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U svakom selu ima drugi naziv: ajdamak, bataljika, batučak, čepina, klasina, kumina, otučak ... 🌽 Kako vi zovete središte klipa kukuruza?