Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 07.07.2015. 12:00

Problemi u stočarstvu, živinarima sve bolje

U Republici Srpskoj, proizvodnja mesa zauzima 50 odsto poljoprivredne proizvodnje.

Foto: depositphotos.com
  • 99
  • 5
  • 0

Na proizvodnju mesa u Republici Srpskoj otpada čak 50 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Poznato je da ovaj kraj raspolaže vrlo povoljnim uvjetima za razvoj stočarstva, a taj potencijal prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je sa ciljem unapređenja ove vrste proizvodnje te kvalitete proizvoda životinjskog porijekla, predložilo nacrt pravilnika kojim se propisuju termičke osobine objekta i unutrašnje opremanje.

Prema pisanju Glasa Srpske i podataka ministarstva poljoprivrede, proizvođači na tržište najviše plasiraju meso svinja, goveda, ovaca, živine te ribu. No, unatoč tome što proizvodnja svinjskog mesa spada u one zastupljenije, ona još uvijek ne zadovoljava potrebe mesoprerađivačke industrije RS.

Što se tiče proizvodnje junećeg mesa, ona je najzastupljenija u ravničarskim krajevima, a kada je u pitanju ovčarska proizvodnja, najviše se odnosi na proizvodnju mlijeka i mesa. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, sve je bolja situacija kod proizvođača živina, gdje ih većina ima moderne objekte i farme.

U ribarstvu se bilježi iskorištenost proizvodnih kapaciteta veća od 30%, a budući da većina ribnjaka u Srpskoj ima vrlo povoljne uvjete za uzgoj ribe, to značajno doprinosi plasmanu domaće ribe na inostrana tržišta.

Nelojalna konkurencija najveći problem

Na probleme u stočarskoj proizvodnji upozorio je Vladimir Usorac, Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, koji kao najveći problem vidi nelojalnu konkurenciju i nekontrolisani uvoz. Broj mljekara je znatno smanjen, a trenutna godišnja proizvodnja mlijeka iznosi 110 miliona tona.

Na problem uvoza upozorili su i iz Udruženja uzgajivača svinja, jer, kako kažu, neki uvoznici polutke za preradu prodaju kao svježe meso i na taj način ugrožavaju domaću proizvodnju.

Foto: depositphotos.com; kharhan


Tagovi

Proizvodnja mesa Ribarstvo Razvoj stočarstva Ministarstvo poljoprivrede Mlijeko i meso Vladimir Usorac Nelojalna konkurencija