Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 11.07.2016. 16:30

Problemi organske poljoprivrede BiH

Asocijacija za ruralni razvoj održala je sa organskim proizvođačima diskusiju na temu problema organske proizvodnje.

Foto: Daxiao Productions/bigstockphoto.com
  • 300
  • 11
  • 0

Asocijacija za ruralni razvoj (ARD) iz Banje Luke je 07. jula u Novom Travniku, sa organskim proizvođačima iz Federacije BiH održala diskusiju na temu problema organskih poljoprivrednih proizvođača i kako ih riješiti.

Neuređenost tržišta i nezaštićenost domaćih organskih proizvoda su problemi koji su se najviše čuli tokom raprave. Nepostojanje Zakona onemogućava prepoznavanje organskih proizvođača, pa su oni u potpunosti izjednačeni sa konvencionalnim proizvođačima. Takođe, nepostojanjem zakonske definicije organskih proizvođača i proizvoda ne postoji osnov za sankcionisanje kvazi organskih proizvođača, pa se na tržištu pojavljuje veliki broj proizvoda koji se prodaju pod organskim, a to istinski nisu.

Upravo iz ovog razloga učesnici su dali podršku certifikaciji organske proizvodnje, ali zbog nepostojanja Zakona trenutno ne vide mnogo koristi od certifikacije. Šta više, certifikacija im stvara više izdatke i povećava cijenu koštanja proizvoda, pa ih čini nekonkurentijim na tržištu u odnosu na necertifikovane i strane proizvođače. Oni se nadaju, da će uskoro najavljeno donošenje Zakona o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH da doprinese otklanjanju ovih problema.

Nepostojanje namjenskih podsticaja

Ono što su takođe iznijeli kao jedan od problema jeste nepostojanje namjenskih podsticaja za organske proizvođače, a svi vrlo dobro znaju da je organska proizvodnja mnogo specifičnija i zahtijeva znatno viša ulaganja u proizvodnju dok prinosi po jedinici površine mogu biti i manji u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu. Jedno od rješenja koje je predloženo a vezano za obezbjeđivanje sredstava kojima bi se podsticala organska proizvodnja jeste kažnjavanje proizvođača za prekomjernu upotrebu hemije u poljoprivrednoj proizvodnji. Prisutni su takođe istakli važnost učešća lokalne zajednice u podršci razvoja organskoj proizvodnji.

Drugi problemi koji su pomenuti tokom rasprave bili su: nezaštićenost domaćih proizvoda od uvoza stranih organskih proizvoda, nepostojanje zagarantovanih otkupnih cijena; izjednačena cijena organskih i neorganskih proizvoda; ograničenja za izvoz proizvoda u zemlje EU, i slično.

Izrada Mape puta za otklanjanje problema

Osim diskusije, predstavnici ARD-a su prisutne upoznali i sa kampanjom koju oni trenutno provode, a čiji cilj je unapređenje uslova u sektoru organske poljoprivredne porizvodnje u BiH. U okviru kampanje pokrenuta je inicijativa prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za izradu Mape puta/Akcionog plana za otklanjanje problema u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Za eventualna pitanja i informacije o održanoj diskusiji ili o kampanji za unpaređenje sektora organske poljoprivredne proizvodnje u BiH kontaktirajte: Biljanu Arambašić: biljana.arambasic@ardbih.org, 051 325 020 ili 065 091 067 ili Jelenu Vukelić: jelena.vukelic@ardbih.org, 051 325 020 ili 065 907 398

Foto: Daxiao Productions/bigstockphoto.com


Tagovi

Organska proizvodnja Zaštita Tržište Otkupna cijena Kažnjavanje Podsticaji