Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 27.07.2022. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Prnjavorski poljoprivrednici ostaju bez državnog zemljišta?

Lokalni proizvođači ne mogu konkurisati na javni poziv za zemljište ukupne površine 156 ha. Ponuđač na računu mora imati sredstva u minimalnom iznosu od 124.000 KM

Foto: Depositphotos/stevanovicigor(ilustracija)
  • 528
  • 75
  • 0

Lokalni poljoprivrednici su u najmanju ruku šokirani Javnim pozivom za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području općine Prnjavor. Riječ je o zemljištu namijenjenom za obavljanje povrtlarsko-ratarske proizvodnje, a poziv je raspisan 15. jula i otvoren je do 14. avgusta. 

Predmet su njive u Donjim Štrpcima, ukupne površine 156 hektara. Kako je navedeno, pored paradajza kao primarne kulture, na zemljištu bi trebalo da se gaji i drugo povrće poput luka, mrkve, peršuna, paštrnjaka i slično. 

Namješten konkurs?

Inicijativu za dodjelu koncesije podnijelo je privredno društvo "Mladegs – Pak" d.o.o. iz Prnjavora. Za lokalne proizvođače sporno je to što zemlju ne mogu dobiti u zakup, kako im je, tvrde, obećano. Smatraju da je konkurs namješten.

"Ministar (Boris Pašalić, op.a) je rekao da će raditi na tome da se to zemljište da lokalnim proizvođačima. Pije dvije godine su načelnik i lokalno odjeljenje za poljoprivredu rekli da se mi dogovorimo između sebe i podijelimo parcele kome koliko treba i počnemo da radimo dok se ne steknu uslovi da raspišu konkurs, jer tad su rekli da nisu riješeni imovinsko pravni odnosi. Tako je urađeno i sada kad je došao konkurs došlo je da ide samo koncesija, ne može zakup", kaže farmer Boban Prodanović.

Koncesija se dodjeljuje na period od 30 godina (Foto: Depositphotos/Ninelro)

Tada im je, dodaje, obećano da će biti prioritet, a da će se višak dati preduzećima. Prodanovićeva farma broji 45 grla s podmlatkom, a 25 je u proizvodnji. Obrađuje oko 50 ha, od čega je u njegovom posjedu tek osam, a ostalo je u zakupu od privatnih vlasnika. 

Uslove (ne)moguće ispuniti

Problemi neće obići ni najvećeg prnjavorskog proizvođača mlijeka, Marka Babića, koji na farmi ima 145 grla, od čega je 70 muznih. Godišnje proizvede oko 500 hiljada litara mlijeka, a trenutno obrađuje oko 120 hektara zemljišta. 

"Mi obrađujemo jedan dio državnog zemljišta, na crno, tamo gdje smo uspjeli ući, radimo dvije kulture na jednoj parceli – talijanski ljulj i silažni kukuruz. Bez toga, ostat će nam 80 ha, što će značiti da ćemo morati smanjiti broj grla za 50", kaže Babić.

A takav scenario je skoro izvjestan jer uslove javnog poziva, kako kaže, nijedan proizvođač ne može ispuniti. Koncesija se dodjeljuje na period od 30 godina. Depozit za učešće je 7.791 KM, a godišnja naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta iznosi 31.166,50 KM. Da bi učestvovao na javnom pozivu, ponuđač mora imati obezbijeđena vlastita finansijska sredstva ili garanciju banke u minimalnom iznosu od 124.000 KM, te minimalno 70 zaposlenih radnika. 

"Faktički je skoro sve prilagođeno da tu zemlju dobije ova firma iz Prnjavora. Da imamo te pare druga bi pjesma bila, mi bismo kupili sebi privatno. Novac bi možda udruženo obezbijediti, ali i to je pitanje", dodaje. 

Bez komentara

Lokalni proizvođači iz sela Štrpci su održali sastanak i s načelnikom Prnjavora koji im je, navode, rekao da on ništa ne može učiniti te da je nadležno Ministarstvo poljoprivrede RS. Ako se u roku od sedam dana ništa ne riješi, uz pomoć advokata uputit će dopis resornom ministarstvu.

Na naš upit zašto obećanja nisu ispunjena odgovor iz ministarstva nije stigao do objave ovog teksta. 


Tagovi

Prnjavor Poljoprivredno zemljište Donji Štrpci Boban Prodanović Marko Babić Javni poziv Koncesije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete