Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vepar
  • 23.02.2023. 12:00

Pripitomio divlju svinju: Tita ne bi dao za milion

Vepar Tito je miran i vjeran kao pas. U stopu prati svog vlasnika, a dobio je i drugaricu Jorgovanku

Foto: Glas Srpske
  • 155
  • 24
  • 0

Domaćin i lovac iz gatačkog sela Avtovac, Slavko Milović, pripitomio je divlju svinju. Svog vepra, s kojim druguje već dvije godine nazvao je Tito, jer voli da bude u centru pažnje i da se vodi računa o njemu.

Vjeran kao pas

Miran je i vjeran kao pas, ispričao je Milović za Glas Srpske, pojasnivši da je vepra kupio dok je bio mali i tada je bio prilično "divlji", no uz ljubav i posvećenost, vremenom su se sprijateljili i postali nerazdvojni. 

"Želja mi je bila isključivo da pripitomim divlju svinju i uspio sam. U životu nikad nisam vidio pametniju životinju", rekao je Milović za ovaj medij, dodavši kako je Tito dobio i godinu dana mlađu drugaricu Jorgovanku. 

Dok svakodnevno na imanju radi oko stoke, dodatna briga o pripitomljenoj divljači mu ne pada teško. Tito ga prati u stopu gdje god da krene, a kako kaže, ide i do brda i šeta po polju, no na zvižduk se uvijek vraća.

Stigle junice: Slavko svoju naziva "ljepotica", a za cijene mlijeka "ne pitajte"

"Ne bih ga prodao nema te sile niti para, da mi neko da milione. Dobro se slaže i sa Jorgovankom. Jedu šta god im ponudim sve, a kukuruz im je najdraži. Voće i povrće, o žitu da ne pričam, ali i mlijeko", priča ovaj lovac.

Stočarstvom se bavi od malena

Dodaje i kako nije isključeno i da će dobiti i pojačanje, jer koliko mu se čini, postoji mogućnost da će Jorgovanka na svijet donijeti i podmladak.

Milović se poljoprivredom i stočarstvom bavi "od kad je prohodao". Nekada je imao i do 380 koza, uz krave. 


Tagovi

Divlja svinja Vepar Slavko Milović Avtovac Vepar Tito


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]