Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Demonstracije
  • 21.03.2022. 15:00

Prinudno klanje stoke, upitna proljetna sjetva - protestuju španski i grčki poljoprivrednici

Sve više cijene goriva i stočne hrane podstakle su poljoprivrednike u Španiji i Grčkoj da izađu na ulice. Poručuju da je njihov opstanak doveden u pitanje

Foto: Facebook/UPA - Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos
  • 134
  • 44
  • 0

Sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju enorman uticaj na svjetski poljoprivredno - prehrambeni sektor.

Ukrajina je najveći svjetski dobavljač stočne hrane, navodi Farmer, i jedan od četiri najveća izvoznika kukuruza u svijetu. Stočari u južnoj Evropi strahuju da će biti neophodno masovno klanje životinja jer se smanjuju zalihe hrane. Najviše su pogođene Španija i Italija koje su poznate po svojim mesnim i mliječnim proizvodima.

Prema podacima iz 2021. godine, Španija ima najveći broj stoke u cijeloj EU, oko 58,8 miliona grla goveda, svinja, koza i ovaca. Italija, sa preko 22,5 miliona grla, zauzima četvrto mjesto.

Španija ima najveći broj stoke u cijeloj EU (Foto: Depositphotos/albertoclemares)

Michele Liverini, potpredsjednik kompanije za hranu za životinje Mangimi Liverini SpA, je izjavio da italijanske luke na zalihama imaju stočne hrane za još 25 dana. Situacija je dodatno komplikovana nedostatkom alternativnih izvora uvoza, jer su Mađarska, Moldavija i Srbija zabranile izvoz kako bi zaštitile svoje zalihe.

Uzgajivači stoke i kompanije javljaju da se suočavaju s velikom krizom i problemima u nabavci hrane za svoje životinje. Kako bi održali farme, biće neophodno da se neke od njih zakolju i tako smanji njihov broj. Problem je što za obnovu stočnog fonda trebaju godine.

Emilio Rial, direktor grupe Coren - španske farmerske zadruge, izjavio je za Reuters da su troškovi proizvodnje osnovne hrane porasli za 40 posto i da će poskupljenja biti neminovna.

Protesti farmera u Madridu

Na hiljade španskih poljoprivrednih proizvođača učestvovalo je jučer u demonstracijama u centru Madrida protiv politike vlade Pedra Sancheza.

Radio stanica Cadena Ser, koja je izvještavala o protestu, ukazala je na velika odstupanja u broju demonstranata koje navodi policija, više od 100.000 učesnika, i organizatori događaja koji navode da ih je bilo 400.000.

Protest je održan pod sloganom "Zajedno za polje", a učestvovali su članovi lovačkih društava i uzgajivači životinja. Iznijeti su zahtjevi za promjenu poljoprivredne politike koju vodi Sanchezov kabinet lijevog centra.

Demonstranti su u intervjuu novinarima ukazali na povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje kao što je nagli rast cijena goriva, kao i pasivnost vlade.

Na ulicama i grčki farmeri

Protekli petak se protestvovalo i u glavnom gradu Grčke, Atini gdje su stotine poljoprivrednih proizvođača na ulici tražili dodatno smanjenje poreza i subvencije za borbu protiv visokih cijena goriva i đubriva, piše ant1news

U ovoj zemlji su poljoprivrednici organizovali višesedmične proteste zbog visokih cijena energije ranije ove godine. Ističu da su njihovi troškovi toliko visoki da će biti primorani da proizvode manje i podignu cijene za potrošače.

Kako bi ublažila probleme zbog rastućih troškova energije i goriva za farmere, domaćinstva i preduzeća, tamošnja je Vlada od septembra do sada potrošila oko 3,7 milijardi eura.

Porez na promet đubriva je smanjen za 46 posto na 13 posto, a objavila je da će biti dodatno snižen, za 6 posto. Najavljena je olakšicu poreza na gorivo za poljoprivredna vozila.

Poljoprivrednici ističu da je sve postalo preskupo, od goriva do stočne hrane i da je njihov opstanak doveden u pitanje.

"Ne možemo da obrađujemo naše njive, ne možemo da kupimo gorivo za poljoprivrednu mehanizaciju, ne možemo da kupimo sjeme, đubrivo. Biće problema sa snabdijevanjem hranom u zemlji", rekao je poljoprivrednik Diamanto Kritikou.

 


Tagovi

Klanje životinja Stočna hrana Protesti Grčka Španija Italija Troškovi Sukob u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.