Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna drvca
  • 04.01.2019. 10:00

Prikupljena drvca cijeli mjesec griju 2.470 bečkih domaćinstava, ali i hrane autohtonu vrstu koza

Prikupljena se božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje, a od prošle godine jedan dio odlazi i na deponiju otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je tamo nastanjena.

Foto: Karin Wasner
  • 360
  • 137
  • 0

Gdje će završiti borovi koji su tijekom blagdana ukrašavali domove brojnih obitelji? Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48), pak, i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu.

Od 27. decembra 2018. pa sve do 13. januara 2019. stanovnici grada Beča svoja božićna drvca naime mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mjesta. Ove godine u Beču postoje 534 takva javna mjesta za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48-odjela apeliraju na građane da borove donesu bez nakita i ukrasa, navode iz Eurocomma. 

Prikupljena se božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje, a od prošle godine jedan dio odlazi i na deponiju otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je tamo nastanjena.

Lani prikupljeno 757 tona drvaca

U glavnom je gradu Austrije prošle godine prikupljeno ukupno 757 tona odnosno 173.000 komada božićnih drvaca, što je u usporedbi s 2017. godinom porast od osam posto.

Proizvedena je energija bila dovoljna za opskrbu 1.060 domaćinstava električnom energijom i 2.470 domaćinstava centralnim grijanjem cijelih mjesec dana. Informacije o lokacijama prikupljanja drvaca građanima su dostupne putem besplatne telefonske linije i mobilne aplikacije poduzeća za zbrinjavanje otpada, a sve su lokacije ucrtane i u online plan grada koji se može naći na stranicama bečke gradske uprave.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo samo 220 lokacija za prikupljanje, zaključuje se u priopćenju Eurocomma. 


Tagovi

Božićna drvca Jelka Otpad Beč


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]