Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije
  • 25.06.2021. 16:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Prijedorski vatrogasci svakodnevno hvataju zmije, nije sigurno jesu li otrovne

Od početka ovog mjeseca, tamošnji vatrogasci na poziv građana imali su devet intervencija uklanjanja zmija, a poslednjih dana, broj ovakvih slučajeva u značajnom je porastu.

Foto: Depositphotos/kolesnikovserg (ilustracija)
  • 254
  • 11
  • 0

Proteklih dana prijedorski vatrogasci, osim što gase požare, često su bili angažovani i na uklanjanju zmija, kojih, kako kažu stanovnici tog grada, ove godine ima svuda i u velikom broju. Intervenisali su u brojnim gradskim i prigradskim naseljima, a zmije su izvlačili i iz motora automobila.

Od početka ovog mjeseca na poziv građana imali su devet intervencija uklanjanja tih opasnica, a poslednjih dana, broj takvih slučajeva u značajnom je porastu, saopštio je komandir Teritorijalne vatrogasno - spasilačke jedinice Prijedor, Radovan Martić na sjednici Foruma za bezbjednost grada Prijedora.

Istakao je da su oni najviše morali djelovati u zatvorenim objektima, a u gradskom naselju Gomjenica, uklanjali su zmiju koja se sakrila pod haubu, kod motora vozila.

"Karakteristično je da zmije ulaze u garaže, vozila, predulaze kuća, a bilo je i slučajeva da se po dvije odjednom nađu na istom mjestu", kaže nam Martić.

Najvjerovatnije nisu u pitanju one otrovne

Vatrogasci smatraju, iako stručnim mišljenjem nije potvrđeno, da su među pronađenim zmijama, najbrojnije neotrovnice. Ipak, to ne mogu tvrditi sa sigurnošću, ali tako misle i mještani naselja u kojima su pronađene. Smatraju da je najčešće riječ o bjelouškama i smukovima. Ipak, opreza nikada nije dovoljno.

Forum za bezbjednost grada iskazao je zahvalnost Teritorijalnoj vatrogasno - spasilačkoj jedinici na aktivnostima uklanjanja ovih opasnih životinja, iako to nije u opisu njihovih poslova niti su za tu djelatnost obučeni i opremljeni.

Treba biti oprezan jer nije sigurno jesu li bezopasne ili ne (Foto: G. Vila)

"U nekim drugim lokalnim zajednicama za takve aktivnosti angažovane su firme koje u opisu poslova imaju i ovakvu mogućnost, ali takvih preduzeća u blizini Prijedora nema. Iz tog razloga želimo se javno zahvaliti našim vatrogascima", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Foruma za bezbjednost grada Prijedora, Draško Đenadija.

A kada ih "ulove" specijalnim, dugačkim hvatačima, tamošnji vatrogasci pakuju ih u vreće i odvoze u prirodu, daleko od naseljenih mjesta i puštaju ih da se vrate u svoje prirodno stanište.

Apel zbog većeg broja požara 

Da je vatrogasac jedno od najtežih zanimanja, jasno je odavno. Potrebna je velika hrabrost i fizička spremnost za zahtjevne intervencije gašenja požara, kojih je na otvorenom polju u proljetnom i ljetnom periodu značajno veliki broj.

U ovo doba godine, građani su najviše aktivni na uređenju i krčenju bašta i njiva pa nerijetko samostalno pale korov i granje.

Zbog toga se apeluje na stanovništvo da pri paljenju korova i granja na ovako visokim temperaturama budu izuzetno oprezni, da vatrogasnoj jedinici najave takve aktivnosti ili dođu po naprtnjače s vodom, koje je moguće pozajmiti kako bi se vršila pravilna kontrola paljenja.


Fotoprilog


Tagovi

Hvatanje zmija Bjelouške Smukovi Vatrogasci Radovan Martić Draško Đenadija


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.