Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladena Stupar
  • 31.01.2022. 14:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prijedor

Prijedorčanka pravi sapune od kozjeg mlijeka, a uskoro stižu i veganski

U svoj biznis uključila je kompletnu porodicu. Svi imaju zaduženja. U nekadašnjem ljetnikovcu napravila je malu radionicu. Samostalno pravi sapune.

Foto: Arhiva Mladene Stupar
  • 653
  • 358
  • 0

Prijedorčanka Mladena Stupar, u svom domaćinstvu pokrenula  je proizvodnju originalnih sapuna od kozjeg mlijeka. Brend je nazvala po svom nadimku - “Seka”.

U svoj biznis uključila je kompletnu porodicu. Svi imaju zaduženja. U nekadašnjem ljetnikovcu napravila je malu radionicu. Samostalno pravi sapune. Ali, oko pripreme biljaka, branja, sušenja, pakovanja, kao i oko šivanja ambalažnih platnenih džakova ili pakovanja pomaže majka.

"Ona odradi dosta posla koji drugi ne vide. Naravno tu je i tata koji je majstor za sve, brat je zadužen za dizajn, ali tu je i suprug koji pomaže oko isporuke sapuna i drugih poslova", priča Mladena.

Počela iz znatiželje

Prvi sapun napravila je prije više od tri godine, bez kalupa, snalazeći se i primjenjujući sve što je do tada sama naučila. Kaže, imajući u vidu da je proces pravljenja dugotrajan, trebalo je vremena da usavrši proizvod.

Proizvodnju sam pokrenula iz znatiželje, ali iz potrebe da radim i privređujem. Međutim, željela sam da to bude nešto kreativno, korisno i kvalitetno i da se može plasirati na tržište, ali i biti atraktivan poklon. I tako je sve počelo”, prisjetila se Mladena.

Svi sapuni od prirodnih materijala

U njenoj radionici, tzv. hladnim postupkom, trenutno se pravi deset različitih sapuna, a u pripremi su još tri nova, koja će uskoro biti  u prodaji. U sapune dodaje različite biljke poput mente, lavande, nevena, al ii neke prehrambene proizvode kao cimet ili kakao.

Koristimo samo biljna ulja poput kokosovog i maslinovog. Svih deset sapuna isključivo su pravljeni od kozjeg mlijeka”, priča ova vrijedna Prijedorčanka.

Nema koza

Za sada, u njenom domaćinstvu nema koze. Doduše, ne isključuju mogućnost da će ih jednom i sami uzgajati za potrebe ove proizvodnje. Trenutno, mlijeko nabavljaju  na domaćem terenu.

Na početku sam mlijeko dobijala od žene koja je imala svoje koze u selu Pejići. Ona je mnogo voljela svoje koze, kojima je dala imena, a meni je mlijeko poklanjala, jer je htjela da mi pomogne na samom početku i ovu priliku koristim da joj se zahvalim”, dodaje ona.

Sad mlijeko kupuje od domaćice iz prijedorskih Brezičana, koja ima alpske koze, jer je potrebna veća količina. U vlastitom domaćinstvu uzgajaju biljke, koje su primjesa.

Mi uzgajamo  sve osim koprive koju beremo u brdima sela Svodna kod Novog Grada. Kantarion smo do pošle godine brali u istom selu, a slijedeća žetva će, ako bude sve u redu, biti iz naše bašte. Imanje na kojima sadimo biljke je u selu Orlovci, daleko od asfalta i uz šumu”, priča Stupar.

Osim što ste mogu kupiti u ovom domaćinstvu,  proizvodi se mogu naći i u nekoliko radnji u Prijedoru, Banjaluci,  Bijeljini, Trebinju i  Sarajevu. Svuda stižu i putem pošte.

Ljudi cijene domaće proizvode

Za razliku od industrijskog, ovaj je napravljen samo od komponenti čija reakcija stvara sapun, koji u sebi ima glicerin kao prirodan nus produkt tokom sapunifikacije, bez aditiva i sintetičkih supstanci”, dodaje ona.

Cijena ovog prirodnog proizvoda kreće se od pet do 5,80 KM.

Povratak prirodi

Mladena ističe kako joj se čini da se stanovništvo s ovih prostora počelo vraćati prirodi, ali i da cijeni domaće proizvode.

Naše podneblje ima toliko toga da punudi što se tiče prehrane, a sve je popularnija i proizvodnja  prirodne kozmetike. Reakcija na takve proizvode  uglavnom je pozitivna, samo sto je pitanje finansijskih mogućnosti”.

Najavljuje da priprema i veganski sapun, odnosno sapun bez kozjeg mlijeka i s dodatkom mirisa. Ideja ne manjka, nova poslovna godina  tek je na početku, a mnogi poslovni planovi čekaju na realizaciju.


Fotoprilog


Tagovi

Sapun Kozije mlijeko Seka Mladena Stupar Prijedor


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.