Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektori TK
  • 24.05.2023. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Prijavio hektar pod šljivom, stabla ni na vidiku

Do kraja ljeta inspektori će "patrolirati" gazdinstvima. Nakon jagodastog voća slijede kontrole farmi krava i ovaca.

Foto: Depositphotos/krsmanovic (ilustracija)
  • 166
  • 24
  • 0

Iako je riječ o redovnim aktivnostima, poljoprivredni inspektori ovih dana imaju pune ruke posla. Da su kontrole nužne, a čini se da ih je potrebno i dosta više, pokazuju nažalost i sve češći izvještaji o prevarama. 

Od ukupno kontroliranih 59 voćara s područja Tuzlanskog kantona, koji su prijavili proizvodnju i na osnovu nje ostvarili novčane poticaje prošle godine, čak 26 je dobilo prekršajni nalog, a rješenje o povratu novčane podrške 11

"Jedan od značajnijih slučajeva u kojem je naložen povrat novčane podrške je prijavljena površina od jednog hektara pod šljivom. Inspektori su tu zatekli potpuno drugu kulturu", rekao je Agroklubu, Mersudin Čeliković, glavni kantonalni inspektor za poljoprivredu,vode i šumarstvo TK. 

Kada je riječ o izdatim prekršajnim nalazima, uglavnom se radi o ne pridržavanju agrotehničkih i mjera zaštite voćnjaka. Inspektori na terenu, provjere uglavnom vrše mjerenjem pantljikom, te prebrojavanjem stabla, no u planu je nabavka modernije opreme. Voćarska proizvodnja uglavnom se odvija u Čeliću i Gradačcu. 

Upozorenja urodila plodom

Prema programu, tokom marta i aprila je rađena kontrolu sjemena i sadnog materijala, ali i đubriva koje je zbog poremećenog uvoza uglavnom stizalo preko Mađarske i Republike Srpske. 

"Na terenu smo zatekli, na dosta mjesta, da nedostaju deklaracije. Dali smo im rok od sedam dana da se dostave deklaracije o dobavljaču, nismo htjeli da kažnjavamo i većina je dobila, tako da nismo išli s kaznama. Također, imali smo problema sa deklarisanim sjemenom krompira, ali smo uspjeli to riješiti", kaže Čeliković.    

Napomenuo je da prema zakonu o sjemenu i sadnom materijalu, proizvođači do 31. maja moraju prijaviti sadni materijal koji ide na uništenje, a kojem moraju prisustvovati i inspektori kako bi sačinili zapisnik, koji će zajedno s dokazima (fotografijama), dostaviti FMPVŠ. 

"Trenutno radimo kontrolu jagodastog voća jer je berba u toku, provjere u toku proizvodnje će trajati do polovine juna", ističe naš sagovornik, dodavši kako potom slijedi animalna proizvodnja - muzna grla, tov, ovce, potom ratarska (kukuruz i soja) i povrtlarska u zatvorenom i otvorenom prostoru. 

Prebrojati sva grla

Do kraja ljeta inspektori će "patrolirati" farmama. U narednom periodu će krenuti prijava muznih grla, tovljenika krupne stoke kao i ovaca, za novčanu podršku, a potom povrća u plastenicima i otvorenom te ratarska proizvodnja kukuruz, pšenica i soja. 

Potvrdio je naša ranija pisanja da će sve i jedno grlo biti prebrojano. 

"Postoje mliječni kartoni, ušne markice i spiskovi tako da ćemo na osnovu toga ići od štale do štale, prebrojati grla i uporediti s podacima", zaključio je Čeliković. 


Tagovi

Poljoprivredni inspektori Mersudin Čeliković Kontrola Farme Voćari Povrćari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.