Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponuda i tražnja
  • 25.06.2020. 16:30

Prestaje da važi mjera kontrole cjena, domaće tržište stabilno?

Za vrijeme pandemije COVID-19 došlo je do prekomjerne kupovine određenih vrsta prehrambenih i higijenskih proizvoda i stvaranja zaliha, što je moglo uzrokovati vještačku nestašicu u ponudi.

Foto: Vlada FBiH
  • 78
  • 12
  • 0

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, donijela odluku o prestanku važenja mjere neposredne kontrole cijena, a koja je donesena 9. aprila ove godine.

Odredbama Zakona o kontroli cijena propisano je da ova državna institucija može za pojedine proizvode i usluge propisati utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene). Također, ukoliko eventualno dođe do značajnih poremećaja ponude i potražnje ili poremećaja u trendovima cijena, Vlada može poduzeti mjere za proizvode i usluge, koje su u nadležnosti kantona, grada i općine ili utvrditi da li postoje uslovi za propisivanje mehanizma neposredne kontrole cijena određenih roba i bliže odrediti uslove za propisivanje tih instrumenata od strane nadležnih organa, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Stekli se uslovi za stabilizaciju tržišta?

Odlukom iz 9.4.2020. godine je utvrđeno postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH. Ovom odlukom Vlada Federacije BiH definisala je obavezu za sve učesnike u lancu snabdijevanja, odnosno pravne i fizičke osobe koje prodaju životne namirnice, osnovne higijenske proizvode i druge proizvode da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze nivo od 5. marta 2020. godine. 

Marže na cijene glavnih poljoprivrednih proizvoda ostaju iste

Ova mjera imala je za cilj zaštitu ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH, suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i sprječavanja eventualnog nepoštenog i neodgovornog ponašanja učesnika na tržištu. U FBiH, u periodu proglašenog stanja nesreće, usljed pandemije COVID-19 došlo je do prekomjerne kupovine određenih vrsta prehrambenih i higijenskih proizvoda i stvaranja zaliha, što je moglo uzrokovati vještačku nestašicu u ponudi. Na ovakav način osiguran je uredan lanac snabdijevanja potrošača u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i u proteklom periodu, navedena odluka dala je očekivane rezultate.

Nakon što je 29.5.2020. godine Vlada ukinula stanje prirodne nesreće, odnosi ponude i potražnje, kao i kretanja cijena proizvoda tretiranih Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, stabilizovali su lanac snabdjevanja, te su se na taj način stekli uslovi za prekidanje dejstva ove odluke. 


Tagovi

Kontrola cijena Utvrđivanje marže Lanac snabdjevanja Odnos ponude i tražnje Domaće tržište Vještačka nestašica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.