Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 25.12.2020. 16:30

Prepoznajte na vrijeme nedostatak bora i željeza na usjevima

Uglavnom naša tla imaju dovoljne količine željeza, problem se najčeće javlja na izrazito humidnom ili veoma karbonatnom zemljištu.

Foto: Lucija Bencarić
  • 200
  • 28
  • 0

Iako su željezo i bor mikroelementi i biljci su potrebni u malim dozama, oni u ishrani imaju jednako važnu ulogu kao i osnovna tri elementa - azot, fosfor i kalijum.

Prilikom rasta i razvića, usjevi nemaju jednaku potrebu za svim hranjivima. Za pojedine imaju veće zahtjeve, a za druge manje. Ona hranjiva za kojim biljke imaju manju potrebu jednim imenom zovemo mikroelementi. Međutim, iako su im neophodni samo u izvjesnim količinima, njihov nedostatak može izazvati ozbiljne posljedice u rastu, a što se samim tim odražava na kvalitet i na prinos.

Analizom zemljišta utvrditi pristupačnost Fe

Od svih prisutnih mikroelemenata u zemljištu željezo (Fe) je najdominantnije, ali ono se vrlo često nalazi u oblicima koje usjevi ne mogu da usvoje. U kiselom tlu obično su to fosfati dok se u baznom nalazi u vidu topivih oksida. Dodatna kalcifikacija može poremetiti pristupačnost željeza, zato se svaki put prije pomenute agrotehničke mjere, treba odraditi analiza zemljišta da ne bi bilo posljedica koje je kasnije teško rješiti.

Koja su hranjiva biljci potrebna? Što su makro i mikroelementi?

Uglavnom naša tla imaju dovoljne količine željeza, problem se najčeće javlja na izrazito humidnom ili veoma karbonatnom zemljištu. Nedostatak makroelementa kalija uslovljava i manjak gvožđa. Takođe, pretjerana zemljišna vlaga, te sabijanje zemlje usljed učestale upotrebe teške mehanizacije, dovodi do poremećaja prisustva ovog elementa.

Simptomi nedostataka najčešće se ispoljavaju na listovima. I to u vidu mrežaste nekroze između nerava, žućenja koje kasnije dovodi do potpunog opadanja lišća. Nedostatak se obično nadoknađuje putem folijarne prihrane ili inkorporiranjem u zemljište što je rjeđi slučaj. Njegov manjak najviše se javlja na breskvi, vinovoj lozi, krastavcima, raznom cvijeću i drugim gajenim vrstama. Ovaj elemenat vrši razne funkcije u metabolizmu biljke, a jedna od važnijih je proizvodnja hlorofila.

Pri neodstatku bora, prvo stradaju listovi

Bor se u zemlji nalazi u vrlo malim količinama. Uglavnom se pristupačni oblik može naći u organskoj materiji tla, čijom razgradnjom prelazi u stanje dostupno usjevu. Takođe njegovo usvajanje zavisi od pH tla i sadžaja kalcijuma. Simptomi nedostatka pomenutog mikroelementa najviše se javljaju na zemljištima bazne reakcije dakle sa visokom vrijednošću pH i znatno su učestaliji u toku sušnog perioda.

Znaci deficita bora ispoljavaju se na listu. Mlado lišće je uvijeno, manje veličine i tamnije boje, starije je krto dok je glava korjena šuplja.

Koji su simptomi nedostatka bora kod biljaka i kako ih spriječiti?

Najveću potrebu za borom ima šećerna repa pa se u tlu gdje ga nema dovoljno obavezno dodaje prilikom uzgoja ove povrtne vrste. Na njegov nedostatak osjetljiva je i jabuka. U proizvodnji ovog voća ima značaj jer pospješuje razvoj pupova, podstiče cvjetanje, razvoj plodova, a pokožica ploda ima bolju teksturu. Takođe smanjuje i negativne posljedice kod skladištenja.

Na nedostatak ovog elementa osjetljiva je i lucerka. Ova leguminoza ima zahtjeve naročito u periodu oplodnje. U slučaju njegovog deficita dolazi do otpadanja cvjetova.

Na tržištu se (B) i (Fe) nalaze u obliku prašiva, kao i tekućeg i granulisanog gnojiva.


Tagovi

Mikroelemnti Makroelementi Nedostatak bora Nedostatak željeza Kalcifikacija Pristpačni oblici Organska materija Agrotehničke mjere


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.