AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Prekipilo im, 23. februara prosvjed poljoprivrednika

Prekipilo im, 23. februara prosvjed poljoprivrednika

Prosvjed poljoprivrednika

Prekipilo im, 23. februara prosvjed poljoprivrednika

Datum: 16.02.2017. 10:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Prosvjedi su u Gradišci 23. februara u podne. To je prosvjed upozorenja, rekao je Milorad Arsenić, predsjednik Upravnog odbora Udruga mljekara RS.

Poljoprivrednici iz RS-a kreću u prosvjede, a odluku Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača jednoglasno je podržao i Upravni odbor Udruga mljekara RS-a. Na prosvjed su se odlučili jer tvrde da su ako ovako stanje potraje osuđeni na propast.

"Prosvjedi su u Gradišci 23. februara u podne. To je prosvjed upozorenja", rekao je Milorad Arsenić, predsjednik Upravnog odbora Udruga mljekara RS za vecernji. Traže i smjenu ministara Steve Mirjanića i Mirka Šarovića, odbacuju Nacrt pravilnika o raspodjeli poticaja za 2017. i traže da on bude isti kao kod njihovih kolega u FBiH.

Traže smjene ministara Mirjanića i Šarovića

Traže i da Ministarstvo poljoprivrede RS javno objavi sve isplate za 2015. i 2016., jer tvrde da se dijelu novca gubi trag. Od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa traže uvođenje "plavog dizela" i zaštitnih mjera za poljoprivredu. Za izmirenje dugova od lani, daju novi rok - polovina marta.

Što se tiče situacije u Federaciji problema ima, ali radi se na njihovom rješavanju. Sejad Herceg, poznati poljoprivredni proizvođač i predsjednik Saveza udruga organskih proizvođača u BiH rekao im je da poljoprivrednici pregovaraju s Federalnim vijećem poljoprivrede i sa vijećem ministara.

"Poljoprivreda došla do nekog dna, i stanje je potrebno mijenjati. Nadamo se dogovoru na zadovoljstvo i poljoprivrednih proizvođača i predstavnika institucija", kazao im je Herceg.

Pravilnik o podsticajima za 2017. Ministarstva poljoprivrede RS pronađite u dokumentu ispod teksta.

Broj pregleda članka: 1024; Uspješnost članka: 88.2

Tagovi: Prosvjed, Poljoprivrednici, RS, Smjene

Ključne riječi članka: prekipilo, im, 23, februara, prosvjed, poljoprivrednika, traže, udruga, ministara, poljoprivrede, proizvođača, prosvjed


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Dokumenti Prekipilo im, 23. februara prosvjed poljoprivrednika

Pravilnik o podsticajima za 2017. godinu

Pravilnik o podsticajima za 2017. godinu
veličina datoteke: 2.8 MB