Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 04.02.2022. 15:00

Pred kolapsom: Svinjogojci u Britaniji eutanaziraju zdrave životinje

Britanski stočari imaju velike finansijske gubitke. Cijene svinja su sve niže, a hrane svakim danom više

Foto: Depositphotos/budabar
  • 191
  • 41
  • 0

Sektor svinjogojstva je pred kolapsom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za posljednjih šest mjeseci se broj svinja smanjio za 10 posto. Finansijski gubici se gomilaju. Egzodus istočnoevropskih radnika doveo je do nedostatka mesara i zaostatka u klanju više od njih 170.000 u januaru.

Prema pisanju Nieuweoogst, uzgajivači su suočeni s brojnim problemima. Cijene stočne hrane su naglo porasle, a rastu i dalje, dok su cijene svinja preniske. Iz Nacionalne asocijacije svinja (NPA) i Nacionalne unije farmera (NFU) su istakli da predložene mjere ne djeluju, gubici se gomilaju i cijela situacija predugo traje.

Klaonicama i prerađivačima nedostaju radnici što onemogućava kupovinu životinja spremnih za klanje. Poseban problem je što je veliki broj zaklanih imao preveliku tjelesnu masu. Dakle, uzgajivači moraju hraniti one koje su odavno trebale biti zaklane, a hrana je svakim danom sve skuplja.

Eutanaziraju zdrave životinje

Problem se pokušava riješiti eutanaziranjem zdravih životinja što je za stočare vrlo teško te dovodi do velikog mentalnog stresa. Kako navode iz NPA, neprihvatljivo je da se zdrava i kvalitetna hrana uništava na ovakav način.

U posljednjih pola godine mnogi su uzgajivači odustali od ove proizvodnje, a od sredine 2021. godine broj svinja se smanjio za 30.000.

Hrane svinje koje su trebale davno biti zaklane (Foto: Depositphotos/Rawlik)

NPA i NFU su u zajedničkom pismu pozvali Ministarstvo poljoprivrede da organizuje hitan samit pod motom: "Kriza se ne smije pretvoriti u katastrofu". Oni žele u saradnji s Vladom pronaći izlaz za cijeli sektor, od proizvođača do prodaje.

Nisu pomogle ni vize za mesare

Vlada je u oktobru ponudila šestomjesečne vize za hitne slučajeve za 800 stranih mesara, ali, kako piše Reuters, NPA je saopštila da ih je stiglo samo 105.

Broj priplodnih stada se ubrzano smanjuje, a kada se ona izgube, oporavak će biti dugotrajan i skup.

Britaniji prijeti nestašica hrane? Svinjogojstvo teško pogođeno

Proizvođači javljaju da su predali samo 50 posto ugovorenih svinja. Prerađivači nemaju radnike koji mogu da obrade ugovoren broj. Prema trenutnim podacima gubici rastu i iznose 34 dolara po grlu.

Iz ovih organizacija su pozvali vladu da potakne trgovce na malo da vode marketinške kampanje za povećanje britanskog, domaćeg mesa, ohrabrujući tako prerađivače da oslobode zaostatak. 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Tržište svinja Prodaja svinja Svinje Kolaps Eutanaziranje svinja Mesari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.