Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Izdvojeno 4,4 miliona
  • 28.01.2022. 13:30

Poznato kada će biti isplaćeni poticaji za mlijeko u RS

U Republici Srpskoj će 1. februara stupiti na snagu Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2022.godinu, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 360
  • 39
  • 0

U Republici Srpskoj će 1. februara stupiti na snagu Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2022.godinu, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Kako je stupanje na snagu novog Pravilnika bio uslov za isplatu premije za mlijeko u ovoj godini, istog dana biće isplaćene i dvije premije za mlijeko.

Za ove namjene će biti izdvojeno oko 4,4 miliona KM.

Isplaćeno više od dva miliona KM poticaja za voće u RS

Pravilnikom su propisani uslovi za prava na novčane podsticaje, postupci za njihovo ostvarivanje, vrsta, visina i način isplate, kao i obaveze korisnika nakon njihovog primanja, rokovi i potrebna dokumentacija i obrasci.

Pravo na podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi imaju fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sjedištem u Republici Srpskoj, koja obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji RS i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalna ili kao nekomercijalna.

Započelo ažuriranje podataka u RPG-u, podaci uvjet za poticaje

Zahtjev se podnosi Agenciji za agrarna plaćanja. Nakon obrade, direktor Agencije, najkasnije u roku od 60 dana, donosi rješenje o zahtjevu. Utvrđuje se iznos premije po jedinici proizvoda i visina procenta koji se koristi pri odobravanju sredstava, za svaku pojedinu mjeru.

Isplata podsticajnih sredstava vrši se direktnim plaćanjem na transakcione, odnosno žiro račune korisnika preuzete iz baze podataka RK.


Tagovi

Poticaji Premije Mlijeko Republika Srpska Pravilnik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.