• požar
  • 22.02.2021. 16:30

Požar mu uništio skoro sve na farmi, ipak uz pomoć prijatelja sanirao je štetu

Na porodičnoj farmi proizvođača mlijeka, Miladinka Kovačevića, iz Stanara, prošlog ponedjeljka (15.02.) došlo je do požara koji je uništio objekte, mehanizaciju i gdje je jedan bik slomio nogu.

Foto: Bigstock/ZoranKompar (ilustracija)
  • 188
  • 26
  • 0

Na porodičnoj farmi proizvođača mlijeka, Miladinka Kovačevića, iz Stanara, prošlog ponedjeljka (15.02.) došlo je do požara koji je uništio objekte, mehanizaciju i gdje je jedan bik slomio nogu. Materijalna šteta je velika, a šta se zapravo desilo tog dana na gazdinstvu, saznali smo od Kovačevića.

"Tog jutra, prije sedam sati, kao i svakog, otišao sam u mužu krava. U početku nije se primjetilo ništa sumnjivo", priča za Agroklub ovaj poljoprivrednik i dodaje da kada je nosio prvu kantu u laktofriz, osjetio se neki čudan miris, ali da ništa nije bilo alarmantno. Ipak kada se vraćao po drugu kantu mlijeka, primjetio je dim u jednom od objekata, naglašava kako je u njemu bila smještena sva oprema i mehanizacija i sve ono što je bilo vrijedno. 

"Pretpostavljam da je do ovog došlo kada se uključila muzilica, tada je vjerovatno izbio osigurač jer su kablovi popucali. Tada još uvijek nije bilo velikog plamena, međutim kada sam krenuo prema traktoru, prvo sam čuo neka goveda da bolno jauču, a onda sam vidjeo kako je dio plamena zahvatio glave nekima od njih" priča nam razvoj situacije. 

Za dva dana pokrio objekte

U traktoru je planuo rezervoar, a zatim je plamen zahvatio polje kukuruza i to je bilo presudno. Kasnije je požar zahvatio i drugi traktor i proširio se na ostalu mehanizaciju. Domaćini su brzo reagovali i pustili životinje, kako bi bar nešto spasli. Ipak, nakon ovog nemilog događaja, četiri muzna grla morali su dati na prinudno klanje, kao i bika koji je u incidentu slomio nogu. 

Da se u nesreći prepoznaju dobri ljudi, potvrdio je i njegov primjer jer je zahvaljujući pomoći mještana i prijatelja uspio za samo dva dana da obavi potrebne radove na konstrukcijama i do 20. februara pokrije objekte. 

U ovoj namjeri želi da pomogne i Udruženje proizvođača - mljekara Republike Srpske, koje je pokrenulo tim povodom akciju prikupljanja sredstava i pozvalo sve proizvođače mlijeka, poljoprivrednike, prerađivače, proizvođače hrane i sve druge ljude dobre volje da pomognu ovom mljekaru.

Za one koji se odluče da pomognu novčano mogu to učiniti tako što će uplatiti određen iznos novca na tekući račun otvoren kod NLB Banke: 5621 0080 0576 7890.

U slučaju da želite pomoći u nekom drugom obliku možete kontaktirati direktno ovog proizvođača na broj 065 671 024 i saznati šta mu je trenutno najpotrebnije.


Tagovi

Požar na farmi Miladinko Kovačević Proizvođač mlijeka Planuo rezervoar Pomoć mještana


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Raste #mojepovrće