Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 27.08.2020. 18:00

Povećati će se trgovina između EU i BiH? Komisija usvojila paket prijedloga

Ovim će prijedlozima izmjeniti bilateralni sporazumi EU sa našom zemljom, Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Albanijom i još 14 zemalja.

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 68
  • 38
  • 0

Evropska komisija usvojila je paket prijedloga kojima je cilj povećati trgovinu između Evropske unije i susjednih zemalja u Panevro-mediteranskoj regiji (PEM) i time pridonijeti ekonomskom oporavku nakon izbijanja korona virusa.

Doneseni prijedlozi modernizovati će preferencijalne (povlaštene) trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera PEM-a čineći relevantnim pravila o porijeklu, u tim sporazumima fleksibilnijima i povoljnijima za poslovanje.

"Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i privrednu aktivnost između EU i naših susjeda na evro-mediteranskom području i promovisali regionalnu integraciju. To će takođe pomoći zemljama poput Libanona da se oporave i obnove, a istovremeno će pružiti podršku evropskim kompanijama u pristupu novim tržištima", poručio je Paolo Gentiloni, komesar za privredu.

Rezultat deset godina pregovora

Ovaj paket koji predstavlja korak prema modernizaciji Konvencije PEM, sastoji se od 21 prijedloga odluka Vijeća kojima će se u trgovinskim sporazumima EU sa većinom susjednih zemalja osigurati prilagođena pravila o porijeklu.

U 2019. godini trgovina s tim zemljama bila je vrijedna 677 milijardi evra, što je gotovo polovina preferencijalne trgovine EU.

Odredbe će olakšati proizvodima prednost trgovačkih preferencija, poput:

  • Uklanjanja kumulativnih zahtjeva, pragova za lokalnu dodatu vrijednost, prilagođenih potrebama proizvodnje u EU i nove dvostruke transformacije za tekstil,
  • Povećani pragovi tolerancije na materijale bez porijekla, sa 10% na 15%,
  • Uvođenje pune kumulacije, pod kojom se proizvodni postupci potrebni za dobijanje porijekla za većinu proizvoda mogu podijeliti na nekoliko zemalja,
  • Mogućnost povrata poreza (otplata carina na uvozne komponente) za većinu proizvoda kako bi se pomoglo izvoznicima iz EU da se takmiče.

"Nova pravila, koja su rezultat deset godina pregovora, primjenjivat će se uz pravila iz Regionalne konvencije o paneuro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o podrijetlu (PEM Konvencija), dok se očekuje revizija Konvencije, koja je trenutno u tijeku.

Pravila o porijeklu koja se primjenjuju samostalno, kao i sprovedbene odredbe o porijeklu dio su carinskog zakonodavstva EU", ističu iz Komisije.

Ovim prijedlozima izmjenjeni su bilateralni sporazumi EU sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švicarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom.


Tagovi

Evropska komisija Trgovina Paket Pravila o porijeklu PEM Preferencijalna trgovina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...