Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 09.10.2021. 12:00

Povećanje potpora neophodno - najviše ugroženi proizvođači mesa?

U ovoj godini najviše podsticaja otišlo proizvođačima mesa jer su "skočile" cijene stočne hrane a istovremeno se desio pad vrijednosti mesa pa je to stvorilo probleme farmerima. 

Foto: Bigstockphoto/aastock
  • 212
  • 69
  • 0

U interesu poljoprivrednih proizvođača bilo bi povećanje podsticajnih sredstava u ovom trenutku, izjavio je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić i naglasio da resorno ministarstvo nastoji da poveća agrarni budžet za iduću, 2022. godinu. 

Kako navodi Srna, ministar je napomenuo da je u ranijem periodu, kada je visina budžeta iznosila 75 miliona KM, bilo povećanja zato što je razlika sredstava obezbjeđivana iz Kompenzacionog fonda. 

"Istorijska" poskupljenja

"U 2021. godini osigurali smo već 8,5 miliona KM. Obezbjedićemo još 4,5 mil. KM. U prošloj, 2020. opredijelili smo deset miliona KM", istakao je Pašalić, dodajući da je rast vidljiv i kroz taj način davanja. 

Takođe ukazao je na činjenicu da je ovih dana na "istorijskom maksimumu" cijena mineralnog đubriva, koja nikada do sada nije bila tako visoka. Pored toga, došlo je i do poskupljenja energenata. 

"U planu je povećanje budžeta za 2022. godinu. Nastojaćemo da u kreiranju, stavku sa 75 miliona KM uvećamo. Na koliko, to sada ne mogu da preciziram jer se još uvijek pregovara o tome unutar Vlade", rekao je Pašalić, ističući da će se svakako uložiti trud da se to i postigne. Ukoliko se i ne uspije u tome, kako kaže, naćiće se način kako da se izdvoje sredstva iz budžeta, baš kao što se radilo ove i ranijih godina. 

Rast cijena stočne hrane stvorilo problem

Ukazao je na činjenicu da je ministarstvo poljoprivrede prinuđeno da reaguje na nove okolnosti pa je u skladu s tim u 2021. osigurano najviše potpornih sredstava za proizvođače mesa, zato što je došlo do rasta cijena stočne hrane a istovremeno i do pada vrijednosti mesa pa je to stvorilo probleme farmerima. 

"Trudićemo se da potpore ravnomjerno rasporedimo i utrošimo ih prije svega tamo gdje su one najpotrebnije", poručio je resorni ministar.

Lošiji rod kukurza smanjiti će i kvalitet junetine i svinjetine?

Podsjećanja radi, prema procjenama poljoprivrednika za očekivati je i manjak novih količina mesa jer uzgajivači za sada bar ne planiraju nabavljati novu stoku za tov, a nepovoljno stanje potkrepljuje se i aktuelnom otkupnom cijenom prasića, od 2,80 KM za jedan kilogram, bikovi koštaju 4,40 KM/kg dok je istovremeno kukuruz izašao na 0,55 KM po kilogramu. 

Proizvođači sada očekuju aktiviranje mehanizama Vijeća ministara BiH kako bi se izašlo iz ove situacije.


Tagovi

Agrarni budžet Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Proizvođači mesa Poskupljenja Cijena mineralnog đubriva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete