• Izvoz u Rusiju
  • 19.11.2019. 15:30

Povećan izvoz voća u Rusiju - Šarović očekuje dozvolu za izvoz hrane životinjskog porijekla

Mi smo ispunili sve standarde i zahtjeve Ruske Federcaije. Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je EU, koja zahtijeva visoke standarde, već dozvolila izvoz većine vrsta hrane, istakao je ministar Šarović na susretu sa Petrom Ivancovim, ambasadorom Rusije u BiH.

Foto: Pixabay/droberson
  • 31
  • 7
  • 0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. Na sastanku se razgovaralo o obimu trgovinske razmjene, a posebno o povećanom izvozu voća iz Bosne i Hercegovine u Rusiju.

"Sistem kontrole i izvoza voća je značajno unaprijeđen i bilježi se stalno povećanje izvoza u Rusku Federaciju. Takođe, očekujemo i dobijanje dozvole za izvoz hrane životinjskog porijekla na ovo veliko i značajno tržište jer smo mi, sa svoje strane, ispunili sve standarde i zahtjeve Ruske Federcaije. Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je EU, koja zahtijeva visoke standarde, već dozvolila izvoz većine vrsta hrane", istakao je ministar Šarović, a stoji u saopćenju ministarstva. 

Na sastanku je pozdravljen zajednički početak rada Radnih grupa za energetiku između Rusije i Bosne i Hercegovine, koje će od narednog mjeseca biti angažovane na rješavanju ključnih pitanja između dvije zemlje, kao što je mogućnost snabdijevanja gasom BiH kroz nove gasovode, te otplata duga Ruskoj Federaciji za isporuku gasa, u periodu 1991-1995. Ministar Šarović najavio je da će "za isti stto" pozvati nadležne predstavnike entiteta kako bi pokušali približiti stavove, ističući da je vrijeme da se za rješavanje pitanja duga za gas odrede jasni rokovi.


Tagovi

Izvoz u Rusiju Voće Proizvodi životinjskog porijekla Mirko Šarović Petear Ivancov


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.