Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neispravnost vode
  • 09.07.2017. 12:00

Potvrđena zagađenost vode u Kantonu Sarajevo

U izvještaju JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je navedeno da su uzroci zagađenja uglavnom fekalnog porijekla uzrokovanog "koliformnim bakterijama, Escherichia coli i Enterococcuss spp, te sporadičnoj pojavi ubikvitarne bakterije Pseudomonas Aeruginosa."

Foto: Pixabay/
  • 702
  • 27
  • 0

Analiza, mikrobiološka neispravnost vode i njezini uzroci u Kantonu Sarajevo pitanje je koje je na 30. radnoj sjednici postavila zastupnica Mersiha Mehmedagić.

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je dostavilo Ministarstvu zdravstva KS odgovor na ovo pitanje uz podatke o rezultatima mikrobioloških analiza vode za piće koji ne odgovaraju ispitanim parametrima, po općinama za period 1. januar 2016. godine do 1. juna 2017. godine, navodi N1.

Zagađenja na Vrelu Bosne

Zastupnica Mehmedagić je odlučila uputiti pitanje nakon što je lokalni vodovod u Trnovu bio zagađen, a niko o tome nije obavijestio ljude niti im dopremio zalihe vode.

"Trnovo snabdjeva Bačiće, a znamo da postoje zagađenja na izvoru na Vrelu Bosne. To je bio indikator da pitam kakva je voda u gradu s obzirom da su zagađeni izvori", kazala je Mehmedagić.

Dodala je da Općina Vogošća od 1. januara nije imala nadzor nad Vodovodom jer je zbog finansijskih razloga otkazala saradnju sa JU Zavod za javno zdravstvo.

Uzorci vode ne odgovaraju parametrima

U odgovoru na pitanje JU Zavod za javno zdravstvo KS navodi da se ispitivanje vode za piće vrši u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a u procesu kontrole obuhvaćeni su: voda za piće iz centralnog gradskog vodovoda (KJKP ViK Sarajevo, sa lokalnih vodovoda na području četiri gradske općine (Centar, Novi Grad, Ilidža, Vogošća), iz JKP Vodostan Ilijaš, sa lokalnih vodovoda općine Ilijaš, iz JKP Komunalac Hadžići, iz JKP Trnovo i sa izvorišta na području KS u vlasništvu KJU za Zaštićena prirodna područja.

U toku 2017. godine, zaključno sa posljednjim danom mjeseca maja, osam uzoraka vode nije odgovaralo mikrobiološkim parametrima Pravilnika.

U izvještaju je navedeno da su uzroci zagađenja uglavnom fekalnog porijekla uzrokovanog "koliformnim bakterijama, Escherichia coli i Enterococcuss spp, te sporadičnoj pojavi ubikvitarne bakterije Pseudomonas Aeruginosa."

U toku 2016. godine uzeto je ukupno 519 uzoraka koji su analizirani na mikrobiološku ispravnost od čega je 481 uzorak odgovarao, a 38 nije odgovaralo Pravilniku.

Korektivne mjere

Korektivne mjere i preporuke podrazumijevaju da se obustavi snabdijevanje korisnika higijenski neispravnom vodom, obavijesti korisnike da voda nije za piće, ličnu higijenu i higijenu posuđa, da se obezbijedi alternativni način snabdijevanja vodom, izvrši mehaničko čišćenje, ispiranje i hiperhlorinacije vodnih objekata.

Foto: Pixabay/95839


Tagovi

Neispravnost vode Zagađena voda Kanton Sarajevo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete